Tehnologija

Microsoft predstavio Windows Copilot – AI “lični asistent” za Windows 11

Američka kompanija Microsoft jučer je održala Microsoft Build 2023, na kojemu je Microsoft najavio nekoliko novih stvari. Jedna od njih je i Windows Copilot, AI “lični asistent” za Windows 11.

Slično kao što je to slučaj sa Copilot bočnom trakom kojeg smo vidjeli u Edge-u, Office aplikacijama, pa čak i GitHub-u, Windows Copilot bit će integrisan direktno u Windows 11. Bit će dostupan za otvaranje i korištenje sa trake zadataka.

“Jednom kada se otvori, bočna traka Windows Copilot ostaje konzistentna u svim Vašim aplikacijama, programima i prozorima, uvijek dostupna da djeluje kao Vaš lični asistent”, naveo je Panos Panay, Microsoftov šef odjela za Windows i uređaje.

“To svakog korisnika čini naprednim korisnikom, pomažući Vam da preduzmete akcije, prilagodite svoje postavke itd.”, dalje dodaje Panay.

Windows Copilot može rezimirati sadržaj koji gledate u aplikacijama, prepisati ga ili čak objasniti. Izgleda veoma slično dijaloškom okviru koji se nalazi u Bing Chat-u, tako da mu možete postavljati bilo koja pitanja i stvari koje obično tražite na pregledniku.

Ipak, Copilot neće direktno zamijeniti traku za pretragu na traci zadataka Windowsa 11, već će biti odvojeno Copilot dugme pored njega, slično kao što je Cortala imala svoj vlastiti prostor na traci zadataka u Windowsu 10.

Microsoft Copilot opisuje kao “ličnog asistenta”. S obzirom na to da je on integrisan u Windows, na njemu možete raditi stvari kao što je zamoliti pomoćnika da “prilagodi moja podešavanja kako bih se mogao fokusirati”, ili poduzeti druge radnje na računaru.

Microsoft će javno početi testirati Windows Copilot sljedećeg mjeseca, prije nego što stigne za veći broj korisnika.

IZVOR/SOURCE

Objava Microsoft predstavio Windows Copilot – AI “lični asistent” za Windows 11 prenijeta sa portala Bajtbox.