Tehnologija

Milionima Google korisnika od januara će biti isključeni kolačići: Evo šta to znači

Od 4. januara 2024. godine Google počinje da gasi eksterne kolačiće – nametljive računarske datoteke koje prate korisnikovo ponašanje i navike na internetu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Oko 30 miliona ljudi

Tehnološki gigant će nasumično izabrati procent korisnika Chromea širom svijeta – oko 30 miliona ljudi – koji će prvi koristiti funkciju pod nazivom “Tracking Protection”.

Kao dio kontroverznog Google Privacy Sandbox paketa, bit će ograničeno sajtovima da koriste kolačiće trećih strana za praćenje korisnika dok pretražuju web kako bi im se prikazivali relevantni oglasi.

Evo šta ta promjena znači za vas i da li ćete morati nešto da uradite kada ona stupi na snagu.

Ako ste se našli među jednim procentom onih koji su nasumično izabrani za Tracking Protection 4. januara, vidjet ćete obavještenje u Chrome pregledaču za desktop ili mobilne uređaje.
Automatska promjena

Pisat će: “Vi ste jedan od prvih koji će iskusiti Tracking Protection, koji ograničava sajtove da koriste kolačiće trećih strana da bi vas pratili dok pretražujete.”

Promjena će se desiti automatski, tako da, dok pretražujete web, kolačići trećih strana će biti podrazumijevano isključeni, ograničavajući mogućnost da vas prate na različitim web lokacijama.

Svako ko želi da se eksterni kolačići iz bilo kog razloga zadrže u Chromeu, mogu ih ponovo omogućiti klikom na ikonu oka u polju za pretragu, piše B92.

Međutim, čak i ako niste izabrani za početno testiranje, eksternim kolačićima u Chromeu dani su odbrojani.

Google planira da potpuno ukine upotrebu eksternih kolačića kada Tracking Protection stigne svim korisnicima u drugoj polovini 2024. godine. prenosi Avaz

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -