Tehnologija

MIUI 14 globalno počeo stizati i na jedan POCO telefon

Xiaomi je prošle sedmice napokon počeo s nadogradnjom MIUI 14, odnosno Androida 13, i na svoje pametne telefone izvan Kine. Sada je i jedan POCO telefon počeo primati MIUI 14 izvan Kine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Neočekivano, prvi POCO telefon koji počinje primati MIUI 14 nadogradnju je POCO M3 i to onaj koji je predstavljen za evropsko tržište.

POCO M3 predstavljen je krajem 2020. godine sa Androidom 10 i MIUI 12. Telefon je do sada dobio jednu veliku nadogradnju i to onu na Android 12 i Xiaomijev MIUI 13. Sada telefon počinje primati i drugu veliku Android nadogradnju – Android 12 i MIUI 14.

Ažuriranje je, pored evropskog tržišta, počelo stizati i na globalno tržište.

Na predstavljanju je Xiaomi naveo da će MIUI 14 imati poboljšane performanse, ali i efikasnost. Pored toga, napravljene su i velike dizajnerske promjene. Kompanija je napravila promjene na ikonama, ali i cjelokupnom interfejsu. Ikone su veće, a njihova veličina može se podesiti.

Također, znatno je smanjen broj predinstaliranih aplikacija i sada postoji samo 8 aplikacija koje se ne mogu deinstalirati. Xiaomi navodi da je tečnost sistema poboljšana do 60%, a i aplikacije trećih strana navodno će ponuditi poboljšane performanse i efikasnost.

MIUI 14 stiže i sa funkcijom Photon Engine. Navedeno je da ova funkcija radi na osnovnom Android kernelu kojem mogu pristupiti programeri aplikacija trećih strana. To će zapravo omogućiti programerima da pojednostave svoje aplikacije i učine ih bržim. Xiaomi dalje navodi da će ova funkcija ubrzati uglađenost, odnosno tečnost aplikacija trećih strana do čak 88%. S druge strane, funkcija će smanjiti i potrošnju energije aplikacija do 16%.

IZVOR/SOURCE

Objava MIUI 14 globalno počeo stizati i na jedan POCO telefon prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -