Tehnologija

Moć iPhonea – Apple ponovo preuzeo tron, svrgnuli Samsung

U trećem tromjesečju prošle godine Apple je bio drugi po broju prodatih telefona u svijetu, ali to je bilo zatišje pred buru, jer je Apple baš tada bio u pripremama za predstavljanje iPhone 13 serije. Kada je iPhone 13 serija krenula u prodaju, jednostavno je počela dominacija. Canalys sada prenosi izvještaj o broju prodatih telefona u posljednjem tromjesečju 2021. godine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kako je iza nas 2021. godine, tako stižu i izvještaji o poslovanju u ovoj godini. Jedan dio izvještaja, koji se odnosi na četvrto tromjesečje 2021. godine, objavio je jučer Canalys. Prema tom izvještaju, Apple je zauzeo prvo mjesto sa 22% udjela prodatih telefona širom svijeta, dok se na drugom mjestu našao Samsung, koji je imao postotak od 20% od ukupne prodaje telefona u svijetu.

No, zanimljivo je da je Apple zapravo zabilježio pad, doduše neznatan, u odnosu na isti period 2020. godine, kada je taj postotak iznosio 23%. S jedne strane se to može tumačiti i možda time da je iPhone 12 serija ipak bila popularnija, bar u početnom periodu prodaje. No, razlike su male i neznatne. S druge strane, Samsung je zabilježio porast u odnosu na isti period, jer je 2020. godine imao udio od 17%.

Canalys navodi da je Apple naročito dobre rezultate ostvario u Kini, ali da bi broj prodatih iPhonea bio i veći da se Apple nije borio sa opskrbnim lancem. No, ovaj su problem imali svi proizvođači pametnih telefona.

Kada je riječ o ostatku poretka, iza Samsunga se na trećem mjestu našao kineski Xiaomi, koji je imao udio od 12%, što je identično kao i 2020. godine. Na četvrtom mjestu našao se Oppo sa 9%, dok je peti bio Vivo sa 8% udjela prodatih telefona u svijetu.

Objava Moć iPhonea – Apple ponovo preuzeo tron, svrgnuli Samsung prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -