Tehnologija

Musk daje ostavku na mjesto CEO Twittera! – No, koliko će zaista njegova moć biti manja?

Iako je tek nedavno preuzeo Twitter, Elon Musk najavio je da će podnijeti ostavku na poziciju izvršnog direktora Twittera. Ova je odluka poznatog milijardera stigla nakon ankete u kojoj je 57% učesnika glasalo za to da se Musk povuče sa te pozicije. Ipak, koliko će stvarno njegova moć biti umanjena?

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Musk je naveo da će dati ostavku na mjesto izvršnog direktora “čim pronađe nekoga dovoljno ludog da preuzme posao”, a da će se umjesto toga on fokusirati na vođenje softverskih i serverskih timova.

Međutim, s obzirom na to da se Twitter uglavnom sastoji od softvera i servera (posebno nakon masovnih otpuštanja), jasno je da će Musk i dalje imati direktnu kontrolu nad kompanijom, čak iako zvanično neće imati titulu izvršnog direktora kompanije. To i nije iznenađenje, s obzirom na dosadašnju praksu Muska u drugim kompanijama. On ima de-facto kontrolu nad proizvodima u većini svojih kompanija, a na kraju krajeva i dalje je vlasnik Twittera i najviše će se pitati.

Iako su vjerovatno mnogi očekivali da će Muskovo upravljanje Twitterom završiti nakon što napusti poziciju izvršnog direktora kompanije, to neće biti slučaj.

Musk je naveo da ga uglavnom zanimaju korisnici Twittera koji su spremni da mu plate za uslugu, ali postoji još jedna grupa ljudi koje on mora zadovoljiti, a to su dioničari kompanije Tesla. Naime, cijena dionica ove kompanije pada otkako je Musk kupio Twitter i trenutno je oko 137 dolara, što je znatan pad u odnosu na 01.11.2022. godine.

Iako je Musk za to okrivio pad kamatnih stopa, neki dioničari Tesle izrazili su zabrinutost zbog toga što će inženjeri Tesle raditi na Twitteru, kao i zbog toga što će se Muskove “ludosti” na Twitteru odraziti i na njegove druge kompanije.

IZVOR/SOURCE

Objava Musk daje ostavku na mjesto CEO Twittera! – No, koliko će zaista njegova moć biti manja? prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -