Tehnologija

NASA traži dobrovoljce za život u simulaciji Marsa

Naime, NASA traži dobrovoljce za učestvovanje u drugoj godišnjoj simuliranoj misiji na Mars, pod nazivom CHAPEA 2.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Tokom trajanja misije, četiri odabrana člana posade treba da borave u 3D štampanom staništu velikom skoro 158 kvadratnih metara koje ima sjedište u Hjustonu.

NASA prihvate prijave za ovaj posao na sajtu CHAPEA do 2. aprila ove godine, a dobrovoljci će biti plaćeni za ovaj posao, međutim, i dalje nije poznato koliko.

“Stanište” pod nazivom Mars Dune Alpha u NASA Džonson centru za svemirska istraživanja dizajnirano je tako da simulira kako bi mogao da izgleda život budućih istraživača na crvenoj planeti na kojoj je okruženje surovo, a resursi ograničeni.

Trenutno postoji posada koja živi i radi u ovoj simulaciji Marsa, koja je dio prve CHAPEA misije. Ovi dobrovoljci do sada su prošli više od pola svojih zadataka koji ukupno treba da traju 378 dana. Kada je u pitanju druga misija, volonteri bi tamo trebalo da obavljaju zadatke među kojima su, između ostalog, održavanje staništa i uzgajanje usjeva.

Simulirani Mars takođe posjeduje prostor sa peskom približne veličine od 110 kvadratnih metara, koji je namijenjen simulaciji svemirskih šetnji. Međutim, osim državljanstva SAD kao uslova, tu je još i gomila drugih: morate da imate od 30 do 55 godina, tečno govorite engleski, ali i da posjedujete jednu od master diploma u STEM oblasti, najmanje dvije godine profesionalnog iskustva i minimalno hiljadu sati upravljanja vazduhoplovom ili dvije godine rada na doktorskom STEM programu.

Određene vrste profesionalnog iskustva, međutim, mogu omogućiti i kandidatima bez master duplome da se kvalifikuju za ovu misiju. CHAPEA 2 je druga od tri misije koje je NASA planirala za svoj program simulacije Marsa, koja zvanično počinje u proljeće 2025. godine, dok je prva počela 25. juna 2023. godine, piše benchmark.rs.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -