Tehnologija

Naučnici kreirali robotsku ribu koju pokreću ćelije ljudskog srca

Tim naučnika sa Harvarda, u saradnji sa Univerzitetom Emory, napravio je “biohibridnu ribu” koristeći papir, plastiku, želatin i dvije trake živih ćelija srčanog mišića, čije su kontrakcije povlačile riblji rep s jedne strane na drugu i omogućavale joj da pliva, pišu Nezavisne.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Istraživački tim je prošle sedmice objavio svoje nalaze u časopisu Science, a video koji je Harvard School of Engineering and Applied Sciences (Seas) objavio na Twitteru prikazuje malu robotsku ribu koja maše repom i kreće se oko 20 sekundi. Studija označava korak pun nade u napretku srčanih tretmana kao što su pejsmejkeri. “Pogodnost ovog projekta ribe je što još uvijek pokušavamo savladati zanat korištenja živih ćelija kao inženjerskog supstrata”, rekao je Kit Parker, jedan od autora istraživanja, za Guardian u ponedjeljak.

“Srce je izuzetno složeno i nije dovoljno oponašati anatomiju”, dodao je Parker, profesor Seasa. “Mora se rekreirati biofizika kako bi se postiglo robusno ponašanje koje je potrebno za izgradnju projektovanih srca za djecu rođenu s deformiranim srcima.”Ranije je Parker rekao za NPR da naučnici u početku nisu bili sigurni koliko će dugo jato vještačkih riba funkcionisati, ali su plivale više od 100 dana, što je čak naučnike koji su projektovali robotske ribe pozitivno iznenadilo.

“Umnožavanjem biofizike srca u ovu ribu, aktivirali smo različite procese unutar ovih ćelija koji su dizajnirani da im pomognu da se održe”, rekao je Parker. “Nadamo se da ćemo u našem sljedećem poduhvatu održati ove ćelije i ova tkiva u životu mnogo duže” Mišićne ćelije u eksperimentu su navodno ojačale vježbanjem, što je pozitivan pokazatelj da bi se to moglo primijeniti u liječenju zatajenja srca. Parker je takođe ranije bio dio tima s Harvarda koji je 2016. godine napravio malu robotsku ražu koju takođe pokreću srčane ćelije pacova koji se kontrahirao kada je bio izložen svjetlu. Uprkos najnovijem izvanrednom razvoju, Parker kaže da je potrebno još mnogo posla, prenosi “The Guardian”.

„Naučili smo ono što je trebalo da naučimo, prilagodili smo izume našim trenutnim naporima da razumijemo pedijatrijske bolesti“, rekao je, „i sada idemo dalje da pokušamo da izgradimo složeniji model trodimenzionalnog morskog organizma koristeći ljudske srčane ćelije i ljudsku srčanu biofiziku.”

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -