Tehnologija

Naučnici otkrili najveću crnu rupu u svemiru

Crna rupa nalazi se 93 miliona svjetlosnih godina od Zemlje u galaksiji NGC2663 koja se u kosmičkim razmjerima nalazi u našem “komšiluku”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kad posmatramo svjetlost zvijezda običnim teleskopom, vidjećemo tipičnu eliptičnu galaksiju sa oko deset puta više zvijezda nego u našem Mliječnom putu, piše The Conversation.

Naučnici su napravili posmatranje NGC2663 sa CSIRO-ovom mrežom 36 povezanih radijskih antena ASKAP-om (Australian Square Kilometre Array Pathfinder) u Zapadnoj Australiji. Pomoću njih su otkrili mlaz materije koji je iz galaksije izbacila središnja crna rupa: protok materije oko 50 puta veću od galaksije koja bi, posmatrana golim okom, bila vidljiva na noćnom nebu i bila veća od Mjeseca.

Premda su astronomi već zabilježili ovakve mlazove, novootkriveni mlaz i relativna blizina NGC2663 ovu je kosmičku pojavu učinila jednom od najvećih mlazova materije u poznatom svemiru.
Šok dijamanti

Šta smo vidjeli kad je ASKAP pogledao u mlaz materije? Istraživanje je predvodio doktorand Velibor Velović sa Univerziteta u Zapadnom Sidneju, a rad je prihvaćen za izdavanje u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

“Naše istraživanje Evolutivne karte svemira (EMU) dokazuje da se materija između galaksija gura natrag na strane mlaza – slično efektu kakav vidimo na mlaznjacima. Dok izduvni gasovi eksplodiraju kroz atmosferu, gura ga okolni bočni pritisak, što uzrokuje širenje i skupljanje mlaza tokom putovanja kroz svemir”. kažu autori studije.

Kao što je slučaj sa mlaznjacima, šok dijamanti se mogu vidjeti i na manjim mlazovima veličine galaksije.

“Vidjeli smo mlazove dok udaraju u guste oblake plina, osvjetljavajući ih dok se kroz njih probijaju. Ipak, suženje mlazova na bočnoj strani mnogo je suptilnije, što ga čini težim za posmatranje. Ono što je zanimljivo je da do NGC2663 nismo vidjeli ovaj učinak u tako ogromnim razmjerima”, kažu autori, prenosi b92.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -