Tehnologija

Naučnici: Postoji oko 50% šanse da će 2023. biti najtoplija godina ikad

Do sada je 2023. treća najtoplija zabilježena godina, rekla je Sarah Kapnick, glavna naučnica američke Agencije za okeanska i atmosferska promatranja (NOAA). A vjerojatnost da će postati najtoplija iznosi “skoro 50 posto”, dodala je.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Osim globalnog zagrijavanja, tome doprinosi i ciklički fenomen El Nino, sinonim za dodatno globalno zagrijavanje, koji zagrijava površine oceana.

Trebao bi potrajati i nakon sljedeće zime, predviđaju stručnjaci.

“Najjači utjecaj El Nina dogodit će se 2024. godine”, rekao je NASA-in klimatolog Gavin Schmidt.

‘2024. će biti još toplija’

“Stoga očekujemo ne samo da će 2023. biti izrazito vruća, a možda i rekordna godina, nego i da će 2024. biti još toplija.”

Oboje su govorili na konferenciji za novinare posvećenoj analizi globalnih temperatura zabilježenih prošlog mjeseca, za koji je NOAA potvrdila da je bio rekordan mjesec.

Juli 2023. bio je najtopliji ikad zabilježen mjesec na zemlji, potvrdila je prošle sedmice i evropska služba Copernicus.

Važno je zapamtiti da će ove godine biti svježe u usporedbi sa sredinom stoljeća ako nastavimo zagrijavati naš planet emitiranjem stakleničkih plinova, istaknula je Sarah Kapnick.

Površinska temperatura oceana posebno uznemiruje naučnike: već četvrti mjesec zaredom dosegla je rekord, prema NOAA-i.

“Više od 40 posto okeana trenutačno je pod morskim toplinskim valom”, upozorila je Kapnick.

‘Majka priroda šalje nam poruku’

To ima potencijalno katastrofalne posljedice na vrste koje tamo žive, osobito na koralje.

Majka priroda šalje nam poruku, a ta poruka glasi: bolje da djelujemo sada, prije nego što bude prekasno da spasimo našu klimu, odnosno, drugim riječima, spasimo naš planet, rekao je šef NASA-e, Bill Nelson, pišu Vijesti.ba.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -