Tehnologija

Naučnici stvorili robote od sluzi koji mogu spasavati živote

Kineski naučnici stvorili su robote od magnetske sluzi konzistencije slične kremi koji se mogu kretati kroz uske prolaze, hvatati predmete, premještati ih, popravljati pokvarene strujne krugove te se čak oblikovati u tijelu kako bi obavljali zadatke kao što je vađenje opasnih objekata koje su ljudi slučajno progutali.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Već neko vrijeme postoje roboti koji mogu uspješno pronalaziti i držati predmete i oni koji se mogu provlačiti kroz tijesne prostore, ali malo je onih koji mogu učiniti oboje.

“Prvo ga možete izdužiti u velikoj mjeri tako da izgleda kao tekućina. Zatim ga možete kotrljati kao ruku hobotnice da nešto nosite”, rekao je za New Scientist glavni autor studije Li Zhang s kineskog Univerziteta u Hong Kongu.

Mješavina nalik na Flubbera ili go***

Zhang i njegovi kolege pomiješali su čestice neodimijskog magneta s boraksom, uobičajenim kućnim deterdžentom, i polivinil alkoholom, vrstom smole, kako bi stvorili sluz koja se može kontrolisati. Sluz sadrži magnetske čestice tako da se njome pomoću spoljnih magneta može manipulisati da putuje, rotira ili oblikuje oblike nalik na slova O i C. Svojoj kreaciji tim je takođe dodao spoj koji oblaže magnetske čestice kako bi bile netoksične za korištenje u ljudskom tijelu. Robot se takođe može obaviti oko bakrene žice te se čak sam iscijeliti, odnosno ponovo povezati u cjelinu nakon što je izrezan na komade.

Novostvorena magnetna mrlja tamne boje na društvenim se mrežama upoređena s Flubberom, želatinastom tvari iz istoimenog Disneyevog SF filma iz 1997. godine. Neki je opisuju kao magnetno go***, a drugi kao samoiscjeljujuću supstancu iz Terminatora 2.

Može proći kroz tanke otvore i pronalaziti male predmete

U studiji objavljenoj u recenziranom časopisu Advanced Functional Materials novi je izum predstavljen kao “magnetski robot od sluzi”.

“Krajnji cilj je razmjestiti je kao robota”, rekao je Zhang.

Istakao je da sluzi za sada još uvijek nedostaje autonomija dodavši da tim svoj projekt smatra temeljnim istraživanjem čija svojstva tek treba razumjeti.

Naučnici su sluzavog robota testirali u nizu situacija. Između ostalog angažovali su ga se kreće kroz male otvore te da pronalazi i okružuje izgubljene baterije u umjetnom želucu.

Međutim, prije nego što robota počnu koristiti unutar tijela stvarne osobe, naučnici će prvo morati smisliti kako ga pratiti.

“Ako želite kontrolisati nešto unutar tijela kako biste izvršili određeni zadatak, morate znati gdje je i kako radi”, rekao je za New Scientist Pietro Valdastri sa Univerziteta Leeds koji nije učestvovao u istraživanju.

Robota bi takođe trebalo testirati kako bi se obezbijedilo da se otrovne magnetske čestice ne mogu odvojiti od sluzi.

“U budućim eksperimentima moraju provjeriti bezbjednost, ali to je definitivno dobar pristup”, dodao je Valdastri, piše Index.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -