Tehnologija

Neregulisano tržište kriptovaluta u Srpskoj dovelo do spora od 256 miliona KM

BANJALUKA – U Srbiji je od jula prošle godine na snazi Zakon o digtalnoj imovini,dok je Hrvatska prometovanje kripto valuta regulisala Zakonom o porezu na dohodak, čime je obezbjeđena sigurnost za investitore i korisnike digitalne imovine.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Međutim, u Republici Srpskoj se tek prave prvi koraci na tom polju.

U žižu domaće javnosti kriptovalute su dospjele nakon presude teške 256 miliona maraka u sporu preduzeća „Bitminer factory“ sa banjalučkom „Unicredit bankom“.

I „Bitminera“ su saglasni da njihov projekat ne bi propao niti bi došlo do sudskog spora da je ova oblast regulisana zakonom.

Nepostojanje zakonske regulative u oblasti kriptovaluta imalo je izuzetan značan na ovaj predmetni spor koji  „Bitminer“ vodi sa „Unicredit“ bankom, jer bi u slučaju postojanja zakona on bio izbjegnut“, kazala je Nikolina Popadić iz preduzeća „Bitminer Factory“.

Ekonomista Svetlana Cenić smatra kako je krajnje vrijeme da se ovo pitanje riješi.

Kod nas nije ništa riješeno i koga stignu taj će biti kriv, jer krši zakone. Svako se živ danas time bavi a mi uopšte nemamo regulisano to područje“, kazala je ona i podsjetila kako su kriptovalute u Srbiji ozakonjene plaćanjem poreza na dobit.

Iz Vlade Republike Srpske su ranije najavili da će ozakoniti proizvodnju i trgovanje kriptovalutama.

Mi smo već u proceduri sa izmjenama Zakona o hartijama od vrijednosti. U tom dijelu se uređuje i dio vezan za trgovinu i rudarenje kriptovalutama. Međutim Republika Srpska sprema potpuno novi zakon u toj oblasti po uzoru na na Srbiju“, kazao je nedavno predsjednik Vlade Radovan Višković.

Ovo je ohrabrući ali ne i dovoljan potez, poručuju iz „Bitminera“. Ističu da je prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o tržištu hartija od vrijednosti Vlada regulisala sam pojam kriptovaluta i prebacila nadležnost na Komisiju za hatrije od vrijednosti Republike Srpske.

 „Mislim da neće biti značajnije riješen problem u oblasti kriptovaluta ako se to reguliše samo na nivou Republike Srpske, a ne na nivou cijele BiH. Država ništa ne gubi ovdje, već dobija“, kazala je Popadićeva.

Tržište kriptovaluta u BiH i Republici Srpskoj se trenutno obavlja mimo poreskih organa i od njega država nema nikakvu korist.

Njegovim regulisanjem, država koja ima viškove električne energije ostvarila bi značajnu finansijsku korist, a privukla bi i investitore koji su spremni da ulažu u rudarenje i trgovinu kriptovalutama.     BNTV

Objava Neregulisano tržište kriptovaluta u Srpskoj dovelo do spora od 256 miliona KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -