Tehnologija

NFT kolekcionaru ukradene umjetnine vrijedne dva miliona dolara

NJUJORK – NFT je postao izuzetno popularan u posljednje vrijeme, kada je u pitanju kolekcionarstvo digitalne umjetnosti. Cijena ovih umjetnina je veoma spekulativna, a mnogi se procjenjuju na hiljade ili čak stotine hiljada dolara.

Foto: MATT'S CRYPTO/YOUTUBE/SCREENSHOT

Ipak, Tod Krejmer – kolekcionar i galerista iz Njujorka, je doživio da njegova NFT kolekcija bude ukradena tokom hakerskog napada.

U okviru serije tvitova, koji su u međuvremenu obrisani, Krejmer tvrdi da je hakovan i da je ukradena njegova kolekcija iz “Bored Ape Yacht Club” i “Mutant Ape Yacht Club” serija. Procjenjuje se da je vrijednost ovih NFT-ova oko dva miliona dolara.

Vjeruje se da je Krejmerova kolekcija ukradena nakon što je on postao žrtva fišing prevare. OpenSi, koji predstavlja prodavnicu, preduzeo je akciju i spriječio je buduće trgovanje ukradenim predmetima.

Dobra stvar je to što, za razliku od uobičajenih digitalnih crteža i fotografija, NFT je sličan kriptovalutama u tome što postoji na blokčejnu i može se dokazati ko je vlasnik, piše b92.

To znači da prodavanje ukradenog NFT-a može biti veoma problematično, posebno onima kojima je bitno da imaju odgovarajuće vlasništvo nad tokenima.

Objava NFT kolekcionaru ukradene umjetnine vrijedne dva miliona dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.