Tehnologija

Nije imao oči, hodao je na ‘stopalima’ i stradao je u ‘Paleo Pompeji’: Upoznajte drevnog morskog čudaka

Paleontolozi su nedavno objavili otkriće izuzetno dobro očuvane drevne životinje, nađene u blizini istočne obale jezera Simko u Kanadi. Kamenolom u kom je pronđen ovaj fosil nosi naziv “Paleo Pompeja”, zbog ogromne količine morskih fosila u njemu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nazvana Tomlinsonus dimitrii, vrsta koju predstavlja nađeni primjerak je dio izumrle grupe zglavkara, koji su živjeli prije otprilike 450 miliona godina – tokom perioda Ordovicijum, kako navodi istaživački tim koji je sproveo studiju.

Drugi slični fosili bodljokožaca koji u ovoj oblasti ima u izobilju, obično sadrže mineralizovane dijelove tijela za koje je veća vjerovatnoća da će se sačuvati tokom vremena. Međutim na iznenađenje naučnika, ova vrsta je potpuno mekog tijela, što ovo otkriće čini zapanjujućim.

“Nismo očekivali da ćemo naći mekušca, na ovom mjestu”, rekao je vodeći autor studije Džozef Mojsik, ekolog i evolucioni biolog na Univerzitetu u Torontu.

“Kada razmišljamo o fosilima, obično mislimo na školjke i kosti dinosaurusa. Međutim, očuvano meko tkivo je veoma rjietko, a postoji samo nekoliko lokacija širom svijeta gdje su pronađeni mekušci”, rekao je Mojsik za Live Science.

Dugačak 6 centimetara – malo kraći od kažiprsta – primjerak ima ukrašeni štit za glavu koji sadrži dva zakrivljena roga prekrivena nekom vrstom bodlji. Tijelo životinje podsjeća na tijelo zglavkara, kao što su insekti i pauci, i imalo je više grupa udova, uključujući jedan veoma neobičan par.

“Ovaj nevjerovatan par udova nalazio se ispod glave. Bili su izuzetno dugi i imali su izbočine nalik stopalima, na samim krajevima. Samatramo da se tim “stopalima, najvjerovatnije kretao po morskom dnu”, rekao je Mojsik. “Takođe se čini da je bio slijep, pošto uopšte nije imao oči.”

Istraživači su otkrili bizarnog člankonožaca prošlog ljeta tokom iskopavanja aktivnog kamenoloma u vlasništvu Tomlinson grupe, kompanije za infrastrukturne usluge sa sedištem u istočnoj Kanadi.

Prema riječima paleontologa, novoopisani primjerak podsjeća na drugu vrstu izumrlih zglavkara mekog tijela pod nazivom Marrella splendens, pronađenih u Burgs Šejlu u Kanadi.

Slično njemu, kamenolom na jezeru Simko je nekada bio potopljen i bio je deo plitkog tropskog mora koje je pokrivalo veći dio današnje Kanade. Milionima godina na morsko dno su se taložili sedimenti.

“Možete zamisliti kako uragani pogađaju ovo plitko područje i zatrpavaju čitavu zajednicu organizama, zbog čega smo joj i dali nadimak “Paleo Pompeja”. Ovi organizmi su zakopani tačno tamo gdje su i živjeli, a ono što vidimo je da su zamrznuti u vremenu”, dodaje Mojsik.

Mojsik i njegove kolege istraživači nadaju se da će ovo otkriće pomoći da se “popuni rupa” u fosilnom zapisu kada je riječ o ovoj vrsti zglavkara, napisali su u studiji.

Nalazi su objavljeni 24. marta u Journal of Paleontology, prenosi National geographic.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -