Tehnologija

Njemačku sajber zločini koštaju 206 milijardi evra

BERLIN – Zločini u sajber prostoru, među koje spada krađa IT opreme i podataka, kao i digitalna i industrijska špijunaža i sabotaža, ove godine će koštati Njemačku 206 milijardi evra, saopštilo je njemačko digitalno udruženje Bitkom.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixaby

Ovaj rezultat je dobijen na osnovu ankete u više od 1.000 njemačkih kompanija, a šteta će već treću godinu zaredom biti veća od 200 milijardi evra, prenosi Rojters.

“Njemačka ekonomija je veoma atraktivna meta za kriminalce i neprijateljske države, a granice između kriminalaca i aktera pod kontrolom države su zamagljene”, rekao je predsjednik Bitkoma Ralf Vintergerst.

Otprilike tri četvrtine anketiranih kompanija je u posljednjih 12 mjeseci bilo na meti digitalnih napada, što je pad sa 84 odsto koliko je zabilježeno godinu dana ranije.

“Blagi pad broja preduzeća koji su bili na udaru digitalnih napada je pozitivan signal, koji pokazuje da mjere zaštite imaju smisla”, rekao je Vintergerst.

Na pitanje “da li su sajber napadi egzistencionalna pretnja za vaš biznis”, više od polovine njemačkih kompanija, 52 odsto, odgovorilo je potvrdno.

Prije godinu dana je ovaj procenat bio 45 odsto, a prije dvije godine samo devet odsto.

Od kompanija koje su pretrpjele sajber napade, 70 odsto firmi navodi da su im ukradeni osjetljivi podaci, a 61 odsto da je neko špijunirao njihovu digitalnu komunikaciju.b92

Objava Njemačku sajber zločini koštaju 206 milijardi evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -