Tehnologija

Nova tužba SAD protiv Gugla zbog monopola

VAŠINGTON – Američko Ministarstvo pravde tužilo je Gugl kompaniju Alphabet Inc zbog zloupotrebe dominacije u digitalnom oglašavanju, što je druga savezna tužba protiv kalifornijskog giganta zbog navodnih kršenja zakona o monopolu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

U tužbi američkih vlasti navodi se da je Gugl koristio antikonkurentske, isključive i nelegalne metode da ukloni ili drastično smanji svaku prijetnju svojoj dominaciji nad tehnologijama koje se koriste za digitalno oglašavanje,prenio je Rojters.

Vlada je navela da Gugl treba da bude primoran da proda svoj menadžerski paket, koji se bavi poslom koji je donio oko 12 odsto Guglovih prihoda u 2021. godini, ali takođe igra ključnu ulogu u ukupnoj prodaji pretraživača Gugl i cloud kompanije.

Tužioci su ciljali na Guglov izuzetno profitabilan posao oglašavanja, tražeći da se on razbije kako bi se izjednačili uslovi za druge kompanije.

Gugl, čiji je posao oglašavanja zaslužan za oko 80 odsto prihoda, navodi da su argumenti tužbe pogrešni i da će dovesti do usporavanja inovacija, podići cijenu oglašavanja i usporiti više hiljada malih biznisa i oglašivača.

Ministarstvo i osam američkih saveznih država, među kojima su Kalifornija i Njujork, traže od sudstva da osude Gugl zbog kršenja antimonopolskog zakona, da mu nalože plaćanje odštete i obustavu aktivnosti o preuzimanju monopola nad onlajn oglašavanjem.

Gugl je već ranije kažnjen zbog kršenja zakona o konkurentnosti, i to u Evropskoj uniji.

Guglovi poslovi sa oglasima donijeli su više od 200 milijardi dolara u prodaji u 2021. i najveći su proizvođač novca matične kompanije Alphabet sa velikom maržom.

SAD su saopštile da je monopol pokvario legitimnu konkurenciju u industriji reklamnih tehnologija. Tanjug

Objava Nova tužba SAD protiv Gugla zbog monopola prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -