Tehnologija

Nove regulative za tehnološke gigante

BRISEL – Članice EU i poslanici Evropskog parlamenta postigli su dogovor o novim regulativama prema kojima će tehnološki giganti morati da učine više na nadzoru ilegalnih sadržaja objavljenih na njihovim platformama i platiće novčane kazne regulatornim agencijama koje nadziru poštovanje mjera.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Nove regulative usmjerene su na reklame čija su ciljna grupa djeca ili su zasnovane na osjetljivim podacima poput vjere, pola, rase i političkih mišljenja.

Sporazum je postignut nakon više od 16 časova pregovora.

Zakon o digitalnim uslugama /DSA/ dio je strategije evropskog komesara za konkurentnost Margrete Vestager da uvede regulative kompanijama “Gugl”, “Meta” i drugim američkim tehnološkim gigantima.

Ostvaren je dogovor o DSA koji će osigurati da će se sporni materijal smatrati ilegalnim i da će to biti riješeno, ne kao slogan već kao dio realnosti“, naglasila je Vestagterova u poruci objavljenoj na “Tviteru”.

Prema DSA, kompanije će se suočavati sa novčanim kaznama u iznosu od šest odsto od globalnog obrta kapitala zbog kršenja regulativa dok će u slučaju ponavljanja prekršaja bigi suočeni i sa mogućnosti zabrane poslovanja u EU.   Srna

Objava Nove regulative za tehnološke gigante prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -