Tehnologija

Novi izgled YouTube-a – Mnoštvo sitnih promjena i poboljšanja

YouTube je najavio neke promjene dizajna koje se ovih dana uvode na platformu, a neke dizajnerske promjene uveliko će olakšati korištenje YouTube-a.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Tako je sada tu opcija zumiranja koja omogućava korisnicima da jednostavnim razvlačenjem prstiju po ekranu telefona zumiraju određeni dio videozapisa, baš kao što je to slučaj sa fotografijama. YouTube je ovu funkciju počeo testirati na ljeto ove godine na YouTube Premium nivou i ona sada stiže svim korisnicima.

Pored toga, novi dizajn donosi i lakše traženje određenog dijela videozapisa, jer sada prilikom skrolovanja kroz video, YouTube otvara prikaz kadra u određenom dijelu, što olakšava pronalaženje i gledanje određenog dijela videa.

Nakon sedmica testiranja, YouTube konačno uvodi i novi ambijentalni način rada koji omogućava da se boja pozadine aplikacije prilagođava bojama u videu kojega gledate. Ova funkcija pojavljuje se na webu i na pametnim telefonima, svim onim koji koriste Dark mode. Isti izgled proširuje se i na videozapise u playlistama, tako da sada pozadina i videozapis neće imati totalno različite boje, koje su do sada neke i ometale prilikom gledanja videozapisa.

Ako ste kojim slučajem veliki zaljubljenici Dark Mode-a, sigurno je da će vas obradovati i najava YouTube-a da će svoj Dark Mode učiniti još tamnijim.

YouTube je također promijenio i svoju tipku za pretplatu, a linkovi u opisima videozapisa sada će biti pretvoreni u tipke.

Tipke za lajk, dijeljenje i preuzimanje su “formatirane kako bi se smanjila ometanja”, a sličice videa sada će se pojaviti na zaobljenim uglovima.

Čitav ovaj dizajn YouTube-a u skladu je sa Google-ovim Material You konceptom dizajna, koji je već dostupan u nekim Google-ovim aplikacijama.

IZVOR/SOURCE

Objava Novi izgled YouTube-a – Mnoštvo sitnih promjena i poboljšanja prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -