Tehnologija

Novo veliko otkriće u nuklearnoj fuziji

Očekuje se da će ministarstvo energetike SAD-a danas službeno objaviti otkriće.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ishod eksperimenta bio bi veliki iskorak u decenijama dugoj potrazi za oslobađanjem beskonačnog izvora čiste energije koji bi mogao pomoći u odmaku od zavisnosti o fosilnim gorivima. Istraživači su decenijama pokušavali stvoriti nuklearnu fuziju – replicirajući energiju koja pokreće Sunce.

Evo što trebate znati o ovom novom obliku nuklearne energije.

Što je nuklearna fuzija i zašto je važna?

Nuklearna fuzija je proces koji je izveo čovjek i kojim se duplira energija koja pokreće Sunce. Nuklearna fuzija se događa kada se dva ili više atoma spoje u jedan veći. Ovaj proces stvara ogromnu količinu energije u obliku toplote.

Naučnici širom svijeta decenijama proučavaju nuklearnu fuziju, nadajući se da će je stvoriti novim izvorom koji pruža neograničenu energiju bez ugljika – bez nuklearnog otpada koji stvaraju sadašnji nuklearni reaktori. Projekti fuzije uglavnom koriste elemente deuterija i tricija – oba su izotopi vodika.

Deuteriji iz čaše vode, s dodatkom malo tricija, mogao bi napajati jednu kuću godinu dana. Tricij je rjeđi i teže ga je dobiti, iako se može sintetski proizvesti.

“Za razliku od ugljena, potrebna je samo mala količina vodika, a on je najzastupljenija stvar koja se može naći u svemiru. Vodik se nalazi u vodi, tako da su stvari koje generišu tu energiju neograničene i čiste”, rekao je za “CNN” Hulio Fridman, glavni naučnik u Karbon Direktu i bivši glavni energetski tehnolog u Lorens Livermoru, prenosi “Independent“.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -