Tehnologija

Objavljen nevjerovatni snimak površine Marsa

Pogledajmo jedno od najfascinantnijih područja na Marsu, “Noctis Labyrinthus”, (eng. “lavirint noći”), kako ga latinski naziva.

“Noctis Labyrinthus” nalazi se između dvije impresivne geološke formacije, “Valles Marineris” i gigantskih vulkana “Tharsis Bulge”. Ova područja nisu se oblikovala preko noći, već su rezultat miliona godina tektonskih promjena na Crvenoj planeti.

“Noctis Labyrinthus” leži u srcu regije zvane “Tharsis Rise”. Ovo je zona preloma koja je nastala zbog vulkanske aktivnosti u regiji “Tharsis”. Vulkanizam je uzrokovao stvaranje izbočina, što je rezultiralo podizanjem velikih dijelova okolnog terena u luku. Ovaj proces stvorio je tektonski stres na okolnim područjima, što je dovelo do stanjivanja kore i formiranja struktura poznatih kao “grabeni” – rovova u koje se taložio materijal kako se kora stanjivala i širila.

Ovi grabeni nisu mali – neki od njih su duboki čak 5.000 metara. To svjedoči o ogromnim tektonskim silama koje su oblikovale površinu Marsa u dalekoj prošlosti, prenosi “Science Alert”.

Prolazak iznad “Noctis Labyrinthusa” zapravo je putovanje kroz vrijeme. Najviši platoi na ovim slikama prikazuju izvorni nivo površine, prije nego što su tektonski procesi i erozija oblikovali ovo područje. Uprkos tome što se mogu činiti malenima na prvi pogled, presječeni kanjoni i doline široki su do 30 kilometara i duboki šest kilometara. Tokom hiljada godina, ovdje su se događala gigantska klizišta, prekrivajući starije površinske formacije. Tu su i dina, koja su se formirala pod uticajem vjetrova koji su nosili pijesak po površini, pišu Nezavisne.

Ovo područje nudi uvid u milione godina geološke istorije Marsa i pruža nam priliku da bolje razumijemo kako su se formirale mnoge strukture na ovoj planeti.

Ovaj video prikazan je zahvaljujući svemirskom brodu “Mars Express”, koji je tokom godina mapirao Mars i prikupio hiljade slika s njegove površine, prenosi “Klik”. Svaka sekunda ovog videa sastoji se od 50 pojedinačnih okvira, koji su sastavljeni iz osam orbite “Mars Expressa”.

Haber.ba