Tehnologija

Očekuje se pad isporuka iPhone-a za više od 30 odsto

DŽENGDŽOU – Očekuje se da će isporuke iPhone-a iz glavne Fokskonove fabrike u Kini biti smanjene u novembru za više od 30 procenata zbog ovonedjeljnih radničkih protesta, izveštava Rojters pozivajući se na izvore direktno upućene u dešavanje.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Kompanija sada predviđa da bi novembarska proizvodnja mogla da opadne za preko 30 posto, a ne do 30 procenata, koliko se procjenjivalo krajem oktobra kada su počeli radnički nemiri.

Ova fabrika, jedina u kojoj Fokskon proizvodi premijum modele iPhone-a, uključujući iPhone 14 Pro, vjerovatno neće nastaviti proizvodnju u punom kapacitetu do kraja ovog mjeseca, jer je više hiljada radnika napustilo pogon, rekao je jedan od sagovornika britanske agencije.

Problemi u najvećoj svjetskoj fabrici Apple smartfona nastali su zbog strogih kovid mjera ograničenja, koje su podstakle nezadovoljstvo među radnicima i poremetili proizvodnju uoči Božića i januarskog praznika lunarne Nove godine.

Život zaposlenih se zbog korona mjera doslovno odvijao u krugu fabrike, veliki broj njih je bio stavljen u karantin, što je izazvalo nezadovoljstvo, pa su mnogi pobjegli.

To je dovelo u pitanje isporuke Apple proizvoda za vrijeme praznika, jer fabrika u Džengdžou učestvuje sa 70 odsto u globalnoj isporuci iPhone-a, pri čemu ona proizvodi model iPhone 14 koji je vrlo popularan u SAD.

Radnici, od kojih je većina bila angažovana poslednjih nedjelja, sukobili su se u srijedu sa obezbjeđenjem fabrike. Mnogi od njih tvrde da su obmanuti u vezi sa isplatom zarada, a drugi su se žalili da dijele spavaonice sa kolegama koji su pozitivni na kovid.

Fokskon se izvinio juče zbog “tehničke greške” u vezi sa platama, a kasnije je ponudio 10.000 juana (1.400 dolara) novozaposlenim radnicima koji su protestovali i koji su se dogovorili da daju otkaz i odu.

Jedan od Rojtersovih izvora je rekao da je više od 20.000 radnika, uglavnom novozaposlenih koji još uvijek ne rade na proizvodnim linijama, uzelo novac i napustilo firmu.

Video snimci objavljeni danas na kineskim društvenim mrežama prikazuju duge kolone radnika s prtljazima kako čekaju autobuse.

Iz Fokskona i Apple-a su odbili da komentarišu zbivanja u kineskoj fabrici, u kojoj je prije izbijanja nemira bilo zaposleno više od 200.000 radnika. Fabrika ima spavaonice, restorane, košarkaški i fudbalski teren u okviru svog prostranog objekta koji se prostire na otprilike 1,4 miliona kvadratnih metara.

Akcije Fokskona su na zatvranju trgovanja bile u padu od 0,5 odsto. Tanjug

Objava Očekuje se pad isporuka iPhone-a za više od 30 odsto prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -