Tehnologija

Omogući će naučnicima da bolje upoznaju pterosaurusa: Paleontolozi došli do izvanredno rijetkog nalaza

Otkrivene kosti pripadaju pterosaurima, utvrdili su naučnici, letećim stvorenjima koja su živjela uz dinosauruse i imala veliki raspon krila. Hranili su se filtriranjem vode kroz duge tanke zube, slično kao flamingo.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Ovo ima globalnu važnost
Tim naučnika predvođen Džonatanamo Alarkonom, godinama je tragao za pterosaurusima, ali ovo otkriće nadmašilo je sve njihove nade. “Ovo ima globalnu važnost jer su ovakvi nalazi relativno rijetki”, rekao je Alarkon. “Gotovo svuda u svijetu pronađeni ostaci pterosaurusa su pojedinačni.”

Otkriće ovog rijetkog groblja omogući će naučnicima da proučavaju navike pterosaurusa, a ne samo njegovu anatomiju, rekao je.

“Mogli bismo utvrditi kako su izgledale zajednice tih životinja, jesu li odgajale svoj mladunce ili ne”, dodao je.

Pronašli smo sačuvane kosti
Još jedno neočekivano iznenađenje bilo je koliko su dobro očuvane kosti koje su otkrili naučnici.

“Većina pronađenih kostiju pterosaurusa je spljoštena, slomljena”, rekao je David Rubilar, kustos paleontolog u čileanskom Muzeju nacionalne istorije. “Uprkos tome, uspjeli smo na ovom lokalitetu pronaći sačuvane trodimenzionalne kosti”.

To će pomoći naučnicima da bolje razumiju anatomiju pterosaurusa.

Lokalitet s otkrićima smešten je 65 km od drugog mjesta gdje su pronađeni ostali ostaci pterosaurusa. Ovo otkriće potvrđuje hipotezu naučnika da su pterosaurusi nekad bili široko rasprostranjeni u sjevernom Čileu, prenosi National geographic.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -