Tehnologija

OpenAI ugasio sistem za prepoznavanje AI tekstova

Kompanija OpenAI je zbog toga ugasila svoj, a nakon samo nekoliko mjeseci od lansiranja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kompanija je 20. jula ukinula AI Classifier, pa je detektor nestao bez mnogo pompe. Nastao je s ciljem da prepoznaje tekstove koje su pisali AI sistemi, a u obrazloženju stoji da je odluka za gašenje donijeta nakon što je utvrđeno da pravi mnogo grešaka. Tu je i obećanje da će se uskoro pojaviti bolji sistem, a kako bi korisnici mogli da utvrde šta je napravila ili napisala vještačka inteligencija, a šta čovjek.

AI Classifier se pojavio 31. januara 2023. godine, nakon što je veliki broj profesora izrazio zabrinutost da će učenici koristiti sisteme kao što je ChatGPT za pisanje domaćih zadataka. Od početka se isticalo da detektor nije pouzdan, budući da je otkrivao tek oko 26% tekstova koje su pisali AI botovi. Tako su detektori često dovodili do lažnih optužbi za plagiranje.

Zabuna nas tek čeka, budući da AI sistemi uče na djelima ljudskih autora. Eksperti ističu da ako OpenAI ne može da napravi detektor AI tekstova koji je pouzdan, vrlo je vjerovatno da to neće moći ni ostale kompanije, piše PC Press.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -