Tehnologija

Oštećeni su kablovi u Crvenom moru, poremećen globalni internet saobraćaj

HONG KONG – Oštećenje podmorskih kablova u Crvenom moru ometa globalne telekomunikacione mreže i prisiljava internet provajdere da preusmjere čak četvrtinu saobraćaja između Azije, Evrope i Bliskog istoka.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Kablovi koji pripadaju glavnim telekomunikacionim mrežama su “presječeni” što je uzrokovalo “značajne” poremećaje u komunikacijskim mrežama na Bliskom istoku, prema hongkonškoj telekom kompaniji HGC Global Communications.

HGC procjenjuje da je pogođeno 25 posto saobraćaja između Azije i Evrope, kao i Bliskog istoka, navodi se u saopštenju od ponedjeljka.

Kompanija je saopštila da preusmjerava saobraćaj kako bi minimizirala smetnje za klijente i također “proširila pomoć pogođenim preduzećima”.

HGC nije rekao kako su kablovi oštećeni niti ko je odgovoran.

Do uništenja dolazi nekoliko sedmica nakon što je zvanična jemenska vlada upozorila na mogućnost napada na kablove od strane pobunjenika Huta koje podržava Iran, a koji su već poremetili globalne lance snabdijevanja napadom na komercijalne brodove u Crvenom moru, kao vid podrške Palestincima u Gazi koji su u ratu sa Izraelom od 7. oktobra prošle godine.

Izvještaji izraelske medijske  kuće Globes prošle sedmice sugerisali su da iza oštećenja kablova stoje Huti.

Vođa jemenskih pobunjenika Abdel Malek al-Houthi negirao je optužbe.

“Nemamo namjeru ciljati morske kablove koji pružaju internet zemljama u regionu”, rekao je on.

Među pogođenim mrežama je i Europe India Gateway, koji se proteže na 15.000 kilometara (9.320 milja) između Evrope, Bliskog istoka i Indije. Azija-Afrika-Evropa, kablovski sistem od 25.000 kilometara koji povezuje jugoistočnu Aziju sa Evropom preko Egipta, takođe je oštećen, piše CNN.Forbes BiH

Objava Oštećeni su kablovi u Crvenom moru, poremećen globalni internet saobraćaj prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -