Tehnologija

Otkriven novi soj, ima više mutacija od omikrona

Gotovo 12 slučajeva ove nove varijante prijavljeno je u blizini Marseillea, ali slučajevi su navodno povezani s Kamerunom.

B.1.640.2 ili soj IHU prvi su identificirali akademici na institutu IHU Mediterranee Infection i otkrili da sadrži čak 46 mutacija, što je više nego kod omikrona, piše Business Insider.

Iako nova varijanta teoretski može predstavljati novu veliku prijetnju, baš kad oko omikrona dolazi sve više dobrih vijesti, slučajevi do sada nisu prijavljeni nigdje osim u Francuskoj i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) soj nije označila kao “varijantu pod istragom”.

Prema članku objavljenom na medicinskoj platformi za još neobjavljene znanstvene radove medRxiv, soj nosi mutaciju E484K, što ga može učiniti otpornijim na cjepiva. Također ima mutaciju N501Y, prvi put viđenu na soju alfa, za koju stručnjaci vjeruju da ga može učiniti zaraznijim.

“Ova ​​zapažanja još jednom pokazuju nepredvidljivost pojave novih varijanti SARS-CoV-2 i njihovog uvođenja iz inozemstva. I oni su primjer poteškoća u kontroli takvog unošenja i kasnijeg širenja”, navode znanstvenici u ovom članku.

Philippe Colson, voditelj i profesor odjela na IHU-u koji je otkrio varijantu, rekao je: “Zaista imamo nekoliko slučajeva ove nove varijante u geografskom području Marseillea. Nazvali smo je varijanta IHU. Upravo su poslana dva nova genoma.”

Američki epidemiolog Eric Feigl-Ding na Twitteru je objavio ovu vijest, pišući da su “francuski znanstvenici oglasili zvono za uzbunu nakon što su otkrili klaster od 12 slučajeva varijante s ‘atipičnom kombinacijom’ s 46 mutacija i 37 brisanja u južnoj Francuskoj, nakon što se indeksni slučaj vratio iz Kameruna”.

“Stalno se otkrivaju brojne nove varijante, ali to ne znači nužno da će biti opasnije. Ono što varijantu čini poznatijom i opasnijom, njezina je sposobnost razmnožavanja zbog broja mutacija koje ima u odnosu na izvorni virus. Tada postaje ‘zabrinjavajuća varijanta’, poput omikrona, koji je zarazniji i više izbjegava prošli imunitet. Ostaje za vidjeti u koju kategoriju će ova nova varijanta upasti”, naglasio je Feigl-Ding, prenosi Index.hr.

Haber.ba