Tehnologija

Ovo je lista kompanija koje su prodale najviše telefona u Q3 2023

Iza nas je treći kvartal 2023. godine, a kompanija za istraživanje tržišta Counterpoint Research objavila je izvještaj o prodaji pametnih telefona na globalnom nivou u ovom kvartalu. Primjetan je pad prodaje u odnosu na isti kvartal prošle godine, ali i blagi porast prodaje u odnosu na drugi kvartal ove godine (2%). U nastavku članka svi detalji.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Globalna prodaja pametnih telefona opala je za 8% u trećem kvartalu 2023. godine u odnosu na isti period prošle godine.

Kada je riječ o kompanijama koje predvode listu onih koje su prodale najviše telefona u ovom kvartalu, Samsung je zadržao vodeće mjesto za 20% tržišnog udjela. Samsungova Galaxy A serija bila je ključni pokretač Samsungove dominacije.

Na drugom mjestu našao se američkih tehnološki gigant Apple, koji je imao tržišni udio od 16%. Međutim, Apple je upravo u trećem kvartalu ove godine predstavio svoju iPhone 15 seriju, tako da se tek u sljedećem kvartalu očekuje Appleov rast tržišnog udjela.

Treće mjesto zauzeo je Xiaomi. Kineska kompanija imala je udio od 12%. Iza Xiaomija slijede Oppo sa tržišnim udjelom od 10% i Vivo sa udjelom od 8%.

Honor, Huawei i Transsion Group (Tecno, Infinix, itel) bili su jedine kompanije koje su zabilježile pozitivan godišnji rast u trećem kvartalu, dok je pet vodećih kompanija doživjelo dvoznamenkasti pad na godišnjem nivou (izuzev Apple-a koji je doživio godišnji pad od 9%).

Analitičari kompanije Counterpoint Research očekuju da će početak četvrtog kvartala biti otprilike isti kao i treći kvartal, dok će se povećana potražnja zabilježiti krajem godine tokom sezone blagdana.

IZVOR/SOURCE

Objava Ovo je lista kompanija koje su prodale najviše telefona u Q3 2023 prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -