Tehnologija

Ovo su telefoni koji sljedećeg mjeseca stižu sa Snapdragonom 8 Gen 1! – Čak ih je 7!

Krajem prošle godine kompanija Qualcomm predstavila je svoj novi flagship čip – Snapdragon 8 Gen 1. Qualcomm je odlučio promijeniti i shemu imenovanja svojih čipova, počevši od ovog čipa, a prvi pametni telefon na svijetu koji je isporučen s ovim čipom je Moto Edge X30. Nakon njega je isporučeno još nekoliko telefona s ovim čipom, a sada stižu informacije da će sljedećeg mjeseca biti predstavljena najmanje četiri telefona s ovim čipom.

Poznati leaker Digital Chat Station prenosi informaciju da će sljedećeg mjeseca u Kini, nakon Kineskog proljetnog festivala, biti predstavljena četiri telefona sa Snapdragonom 8 Gen 1, a svi telefoni bit će gejmerski. Radi se o sljedećim telefonima: Nubia Red Magic 7, Lenovo Legion Y90, Redmi K50 Gaming Edition i Black Shark 5.

No, pored ovih telefona, znamo sigurno i to da će sljedećeg mjeseca biti predstavljena i Samsungova Galaxy S22 serija, a sva tri telefona iz ove serije će, na određenim tržištima, stići sa Snapdragonom 8 Gen 1. Dakle, dolazimo do brojke od najmanje 7 telefona koji će sljedećeg mjeseca biti predstavljeni sa naprijed pomenutim čipom.

Pored Motorole, i Xiaomi i Realme su već predstavili telefone s ovim čipom, no niti jedan od njih još nije stigao na globalno tržište.

Snapdragon 8 Gen 1 je 4 nm čip koji koristi novu generaciju CPU arhitekture. Iz Qualcomma su na predstavljanju naveli da će CPU biti 20% brži od onog koji se nalazi na SD888, a navodno će čip smanjiti potrošnju energiju do 30%. Kada je riječ o GPU, novi Adreno navodno će ponuditi povećanje performansi do 30% i uštedu energije do 25%. Tako Adreno Frame Motion Engine omogućuje GPU da pokreće igre dvostruko većom brzinom u odnosu na prethodnika, uz korištenje iste količine energije. Sve detalje o Snapdragonu 8 Gen 1 pročitajte OVDJE.

Objava Ovo su telefoni koji sljedećeg mjeseca stižu sa Snapdragonom 8 Gen 1! – Čak ih je 7! prenijeta sa portala Bajtbox.