Tehnologija

PayPal zaustavlja prodaju kriptovaluta

LONDON – PayPal će prestati da dozvoljava klijentima iz Ujedinjenog Kraljevstva da kupuju kriptovalute preko svoje platforme od oktobra.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Kompanija za finansijsku tehnologiju PayPal je donijela ovakvu odluku jer radi na ispunjavanju novih pravila o kripto-promocijama.

Britanski finansijski regulator treba da uvede stroža pravila kako bi ograničio način na koji se kriptovalute reklamiraju britanskim potrošačima, uključujući i obavezu da kripto-firme nose upozorenja o riziku i ukidaju bonuse “pozovi prijatelja”, prenosi Rojters.

PayPal će od 1. oktobra “privremeno pauzirati” mogućnost kupcima da kupuju kriptovalute na svojoj platformi jer radi na ispunjavanju novih propisa, koji stupaju na snagu 8. oktobra, navodi se u e-poruci koju je kompanija uputila kupcima.

Rečeno je da očekuje da će ponovo početi sa prodajom “početkom 2024. godine”.

“PayPal dosljedno i blisko sarađuje sa regulatorima širom svijeta kako bi se pridržavao važećih pravila i propisa na tržištima na kojima posluje”, rečeno je klijentima u mejlu, čiju je kopiju kompanija podelila sa agencijom Rojters. Navedeno je da kupci mogu da drže i prodaju svoje kriptovalute “u bilo kom trenutku”.

Ovu vijest su ranije prenijeli kripto-mediji, uključujući CoinJournal.

PayPal je prvi put pokrenuo kupovinu i prodaju kriptovaluta u Velikoj Britaniji 2021. godine.

Regulatori širom svijeta sve više traže da regulišu kripto-imovinu, nakon što je kolaps nekoliko kripto-firmi, uključujući FTX prošle godine, ostavio investitore amatere sa velikim gubicima.

Nakon što su cijene tokena dramatično pale prošle godine, cijena vrhunske kriptovalute Bitcoina se postepeno oporavila, do sada ove godine porasla je za oko 76 odsto. Ipak, njegova cijena je na manje od polovine maksimuma svih vremena postignutog u novembru 2021. godine.

Ranije ovog mjeseca, akcije kompanije PayPal su porasle kada je objavljeno da je lansirao stabilnu valutu u američkim dolarima, neku vrstu kriptovalute dizajnirane da održava konstantnu cijenu tako što je vezana za stabilnu imovinu.

Objava PayPal zaustavlja prodaju kriptovaluta prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -