Tehnologija

Pored 17 miliona KM „Šume Srpske“ daju „Prointeru“ „na kafu“ još 200 hiljada KM

BANJALUKA – „Šume Srpske“ će, na već dodijeljenih 17 miliona KM kompaniji „Prointer ITSS“ dati još 200 hiljada KM zbog „nadogradnje integralnog informacionog sistema“ jer je „osnovano novo šumsko gazdinstvo „Rudo“.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

Kako bi im mogli isplatiti dodatnih 200 hiljada KM „Šume Srpske“ će sa „Prointerom“ sklopiti novi ugovor.

Uprava se pravda da će ovim ugovorom biti obuhvaćena svaka nova organizaciona promjena do koje u budućnosti dođe, odnosno da neće biti novih troškova po ovom osnovu. U „Šumama“ ne objašnjavaju zašto to nije predviđeno osnovnim ugovorom, niti ko je odgovoran za taj propust.

Podsjećamo, nakon što je osnovano novo šumsko gazdinstvo, uprava „Šuma“ i „Prointer“, kao nosilac konzorcijuma koji je dobio 17 miliona za izradu informacionog sistema javnog preduzeća,  od Vlade RS su tražili još 200.000 KM za njegovu nadogradnju.

„’Šume Republike Srpske’ će zaključiti ugovor sa firmom „Prointer ITSS“, kao nosiocem konzorcijuma, za dodatne usluge izrade, instalacije i konfiguracije integralnog informacionog sistema, u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama. Zaključenjem ovog ugovora stekli su se uslovi da svaka buduća izmjena organizacione strukture ne bude opterećena novim troškovima i aneksima, odnosno svaka promjena biće obuhvaćena ovim ugovorom“, navedeno je u informaciji „Šuma“.

Naveli su i da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS potvrdilo da su se stekli uslovi za zaključivanje ugovora za dodatne usluge sa „Prointerom“ te da je Vlada RS zadužila Ministarstvo finansija da u ovoj budžetskoj godini obezbijedi dodatni novac za ovaj posao.

Vlada RS je u martu ove godine osnovala ŠG „Rudo“ izdvajanjem iz ŠG „Panos“ Višegrad, a što je i razlog da se nadogradi integralni informacioni sistem preduzeća „Šume RS“ za čiju je izradu izabran „Prointer“.

Međunarodni tender za nabavku integralnog informacionog sistema raspisan je u junu 2018. godine.

Na tender se javio samo „Prointer ITSS“ koji je za taj posao tražio čak 15,7 miliona KM, odnosno tri puta više od plana, zbog čega je javna nabavka poništena. Vlasti Srpske su procjenu „Prointera“ shvatile ozbiljno, pa su odlučile da plate čak i više, odnosno da za informacioni sistem „Šuma“ daju više od 17 miliona KM.

Tako je za izradu sistema za „Šume RS“, nakon dvije godine raspisivanja i poništavanja tendera te povećanja vrijednosti sa 5,5 miliona na 17 miliona KM, 2019. godine izabran „Prointer“.

CAPITAL: M. Čigoja Ljubojević

Objava Pored 17 miliona KM „Šume Srpske“ daju „Prointeru“ „na kafu“ još 200 hiljada KM prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -