Tehnologija

Postignut preliminarni dogovor o regulativama za vještačku inteligenciju

BRISEL – Zvaničnici EU postigli su preliminarni dogovor o prvim svebuhvatnim zakonima za vještačku inteligenciju.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pexels

Evropski komesar za unutrašnje tržište Tijeri Breton opisao je planove kao “istorijske” navodeći da su postavljene jasne regulative za upotrebu vještačke inteligencije, prenosi britanski “Bi-Bi-Si”.

Prema njegovim riječima, prijedlozi su više kao lista uputstava i lansirna rampa za nove kompanije i istraživače u trci za upotrebu vještačke inteligencije.

Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lajen naglasila je da će prijedlozi zakona o upotrebi vještačke inteligencije pomoći u razvju tehnologije koja neće ugrožavati bezbjednost i prava ljudi.

Pregovarači su nakon razgovora koji su trajali 36 sati postigli saglasnost oko vještačke inteligencije u sistemima poput “Čet GT” i prepoznavanja lica. Kompjuterski programi poput “ČetGPT” i “DALL-E” su primjeri takozvanog stvaralaštva vještačke inteligencije.

“ČetGPT” može da učestvuje u tekstualnim razgovorima na internetu sa ljudima dok drugi programi vještačke inteligencije poput “DALL-E” može da formira slike, sadržaje i prikaze za koje bi mogli pomisliti da su dijelo čovjeka.

Poslanici Evropskog parlamenta glasaće početkom godine o prijedlozima za vještačku inteligenciju, ali nijedna od regulativa neće stupiti na snagu do najmanje 2025. godine.

Među prijedlozima regulativa su, između ostalog, bezbjednosna ograničenja upotrebe vještačke inteligencije unutar EU i granice prilagođavanja sistema u agencijama za sprovođenje zakona.

Amerika, Britanija i Kina, takođe ubrzano rade na uvođenju sopstvenih regulativa.

Srna

Objava Postignut preliminarni dogovor o regulativama za vještačku inteligenciju prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -