Tehnologija

Povratak starog trenda – Misteriozni Xiaomi telefon na renderu!

Na tržištu pametnih telefona vidjeli smo raznih pokušaja sakrivanja, smanjivanja i pozicioniranja prednje kamere. Trenutni trend je da se kod većine pametnih telefon prednja kamera nalazi u rupici pri vrhu ekrana, dok je Apple prošle godine usvojio dizajn pilule, u kojoj se sada nalazi prednja kamera. ZTE već par godina proizvodi telefon s kamerom ispod ekrana i čini se da je to rješenje koje bi moglo biti budućnost. No, čini se da smo još daleko od toga. Xiaomi, čini se, sada eksperimentiše s jednim načinom koji nije sasvim nov.

FixedFocus otkrio je render misterioznog Xiaomi telefona. Ono što je zanimljivo jeste da ovaj telefon ima pop-up selfie kameru. Ovaj aspekt dizajna predstavljen je 2018. godine sa Vivo NEX telefonom, a nakon toga su ga usvojile i neke druge kompanije, uključujući i Xiaomi.

Xiaomijeva implementacija pop-up selfie kamere zasnovana je na kompanijinom patentu “skriveni elektronski uređaj i skrivena kamera”, koji obećava manje zauzetog prostora, što će dovesti do tanjeg i lakšeg uređaja.

U proteklih nekoliko godina, popularnost pop-up selfie kamera imala je uspone i padove, a mnoge su se kompanije su uslijed nesigurnosti u ovu vrstu prednje kamere, odlučile na jednostavniji način tako što su prednju kameru smjestili u rupicu pri vrhu ekrana. Apple je usvojio nešto drugačiji koncept funkcionalnog izreza za kameru, a prema najnovijim informacijama i Huawei planira nešto slično implementirati na nadolazeću Huawei P60 seriju. Međutim, možda bi Xiaomi kvalitetnim rješenjem pop-up selfie kamere mogao uticati i na druge proizvođače da usvoje isti koncept.

Pop-up selfie kamera je odlično rješenje za korisnike koji žele ekran bez bilo kakvih izreza. Sa ovom vrstom kamere, vidljiv je sav potencijal cijelog ekrana, što obećava još impresivnije iskustvo za korisnike.

IZVOR/SOURCE

Objava Povratak starog trenda – Misteriozni Xiaomi telefon na renderu! prenijeta sa portala Bajtbox.