Tehnologija

Proizvođači će morati ponuditi popravke uređaja čak i nakon isteka garancije?

Evropska komisija predložila je u srijedu pravila koja bi proizvođače obavezala da ponude popravke za proizvod između pet i 10 godina nakon što je prodat – bez obzira na to je li zakonska garancija važeća ili ne.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Smanjenje otpada
Evropska unija želi potrošačima dati pravo da proizvođači popravljaju dotrajale proizvode poput mašina za pranje veša i televizora čak i nakon isteka prodajne garancije, kako bi se smanjio otpad i produžio vijek trajanja robe, prenosi Reuters .

Pravila bi se odnosila na frižidere, usisivače, televizore, mašine za pranje veša i drugu robu koja se smatra “popravljivom” prema zakonu EU.

EU pregovara o pravilima kojima bi se zahtjev proširio na pametne telefone i tablete.

Ekološka prihvatljivost
Evropski potrošači i poduzeća rutinski bacaju robu koja se može popraviti, akumuliraju otpad i odbacuju dijelove koji se mogu obnoviti i ponovno koristiti.

Drugi zakon, koji je Brisel predložio u srijedu, prisilio bi kompanije da dokažu tvrdnje da su njihovi proizvodi “zeleni” ili “ekološki prihvatljivi”.

Države članice EU i Evropski parlament moraju pregovarati i odobriti oba zakona, što je proces koji obično traje više od godinu dana.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -