Tehnologija

Pronađen fosil koji potvrđuje da je asteroid zbrisao dinosauruse sa Zemlje?

Naučnici tvrde da je dinosaurus kome je pripadala pronađena noga nastradao na dan udara asteroida koji je uništio populaciju dinosaurusa prije 66 miliona godina.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Kako navodi BBC pronađeno je veoma malo ostataka u stijenama na osnovu kojih je proučavana ova tema o nestanku dinosaurusa. Zbog toga su nalazi u Tanisu veoma posebni.

Tokom posljednje tri godine tim BBC proveo je dosta vremena na lokalitetu Tanis snimajući sa dokumentaristom Sir Dejvidom Atenboroom.

Mnogi otkriveni primjerci će biti prikazani prvi put, a među primjerima dobro očuvanih stvorenja od trenutka kada je asteroid udario u Zemlju, tu je riba koja je udisala krhotine udara, koža od rogatog triceratopsa i embrion letećeg pterosaurusa koji je još uvijek u njegovom jajetu.

Pretpostavka je da se glavno mjesto udara asteroida koji je bio širok 12 kilometara nalazi u Meksičkom zalivu, mjesto Tanis u Severnoj Dakoti koje je udaljeno oko 3.000 kilometara od zaliva. Misterija je zbog čega su ostaci tako dobro očuvani.

Vjeruje se da su ostaci životinja i biljaka u Tanisu bili skupljeni u deponiju sedimenta nastalu od talasa rečne vode u kojoj su se nalazili okeanski organizmi pomešani sa životinjama koje naseljavaju kopnene sredine.

Naučnici takođe vjeruju da su pronašli dio samog asteroida. To je zato što je jesetra pronađena na lokaciji Tanis udahnula kuglice rastopljenih stijena koje su emitovane pri udaru.

Kada su naučnici ispitali ove kuglice u škrgama jesetri, otkrili su da su povezane sa mjestom udara u Meksiku, a dva primjera koja su bila umotana u smolu drveća imala su male inkluzije vanzemaljskog porijekla.

“Uspjeli smo da razdvojimo hemiju i identifikujemo sastav tog materijala. Svi dokazi, svi hemijski podaci iz te studije snažno sugerišu da gledamo u komad asteroida koji je obrisao dinosauruse sa naše planete”, rekao je profesor Univerziteta u Mančesteru Fil Mening.

Vođa istraživanja profesor Robert Deplama sa Univerziteta u Mančesteru, istakao je da postoji toliko detalja koji nam govore šta se događalo iz trenutka u trenutak, kao kada gledamo film.

Profesor Pol Baret sa Prirodno-istorijskog muzeja u Londonu je za BBC rekao da se radi o Teselosaurusu.

To je vrsta dinosaurusa koja je izgledala kao veliki gušter. Po svemu sudeći ova noga je od dinosaura otkinuta jako brzo i ne vide se dokazi neke bolesti noge, piše B92.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -