Tehnologija

Prva uspješna transplantacija crijeva u svijetu kod djeteta

Pored crijeva, beba Ema dobila je i novu jetru, želudac, slezinu i pankreas, a potom je otpuštena u savršenom stanju i sada je kod kuće s roditeljima, prenio je Reuters.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Dodaje se da je djetetu dijagnostifikovana crijevna insuficijencija kada je imalo samo mjesec dana jer su joj crijeva bila prekratka, a njeno zdravlje se brzo pogoršavalo sve dok nije dobila multivisceralnu transplantaciju.

Dobra vijest je da život ide dalje, da je Ema veoma hrabra i svaki dan dokazuje da želi da nastavi da živi”, rekla je njena majka novinarima, prije nego što se zahvalila porodici donatora i ljekarima.

Dodaje se da asistolne donacije dolaze od mrtve osobe nakon što ljekari potvrde odsustvo otkucaja srca i disanja.

Asistolija je medicinski naziv za stanje bez električne aktivnosti srca, koje se registruje elektrokardiografski kao ravna linija, a predstavlja jedan od kliničkih znakova zastoja srca, na osnovu čega se proglašava smrt pacijenta.

Organi davaoca zatim se vještački čuvaju, uprkos nedostatku krvi bogate kiseonikom, kroz sistem poznat kao Ekstrakorporalna membranska oksigenacija (ECMO).

Većina transplantiranih organa potiče od donatora koji su pretrpjeli moždanu smrt, ali zadržavaju otkucaje srca, jer to organe održava netaknutim.

Ono što Emin slučaj čini posebnim je teškoća u očuvanju crijeva od asistolne donacije zbog karakteristika organa za varenje.

Navodi se da je Španija globalni lider u transplantaciji organa, sa preko 102 transplantacije organa na milion stanovnika 2021. godine, što je stopa koju su nadmašile samo Sjedinjene Države. prneose “Nezavisne“.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -