Tehnologija

Qualcomm predstavio Snapdragon 6 Gen 1 i Snapdragon 4 Gen 1

Qualcomm je jučer predstavio dva nova čipa iz svoje ponude. Predstavljeni su Snapdragon 6 Gen 1, čip srednje klase i Snapdragon 4 Gen 1, čip za jeftine pametne telefone.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nažalost, Qualcomm nije podijelio puno informacija o CPU, ali znamo da će glavna jezgra Snapdragona 6 Gen 1 ići do 2,2 GHz, dok će CPU kod Snapdragona 4 Gen 1 ići do 2,0 GHz. Oba čipa imaju osam jezgri, ali ostali detalji nisu pomenuti, niti koje GPU-ove koriste ovi čipovi.

Sve što je Qualcomm naveo jeste to da će Snapdragon 6 Gen 1 imati 35% bolje grafičke performanse, kao i 40% bolje računarske performanse, ali nije naveo u odnosu na koji čip. Snapdragon 4 Gen 1 nudi 15% brži CPU i 10% moćniji GPU. Pretpostaviti je da je ovdje poređenje napravljeno sa Snapdragonom 480/480+ jer nema drugih čipova.

Snapdragon 6 Gen 1 posjeduje 12-bitni Spectra Triple ISP koji podržava izvorno HDR snimanje i kamere od 200 MP, a tu je i podrška za HDR video zapise. Možda najbitnije, podrška za snimanje 4K videa vraća se u Snapdragon 6 seriju! Točnije tu je podrška za 4K 30 fps video. ISP čip koristi Qualcomm AI Engine 7. generacije koji pomaže pri bokeh efektima, općim performansama i optimizaciji energije. Ovaj čip donosi Wi-Fi 6E povezivost kao i 4. generaciju Snapdragon X62 5G modema.

Qualcommov AI Engine se također koristi na Snapdragonu 4 Gen 1, ali ne najnoviji. Novi hardver sada može podržavati 120Hz FHD+ ekrane sa prilagodljivom stopom osvježavanja.

Spectra Triple ISP na 4 Gen 1 podržava kamere od 108 MP. 5G povezivanje je dostupno preko Snapdragon X51 5G modema, ali ovdje nema podrške za Wi-Fi 6E.

Očekuje se da će prvi telefoni sa Snapdragonom 6 Gen 1 stići u prvom kvartalu 2023. godine, dok će Snapdragon 4 Gen 1 debi imati u ovom kvartalu.

IZVOR/SOURCE

Objava Qualcomm predstavio Snapdragon 6 Gen 1 i Snapdragon 4 Gen 1 prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -