Tehnologija

Rimac Grupa dobila investicuju od pola milijarde evra

ZAGREB – Rimac Grupa je u posljednjem krugu investicija prikupila 500 miliona evra, saopšteno je iz kompanije.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Agencije

Time tržišna vrijednost kompanije premašuje dvije milijarde evra.

Novi ulagači su svjetski poznate kompanije Softbank i Goldman Saks. Dosadašnji ulagači Porše i InvestiIndustrial učestvovali su i u ovom krugu investicija.

Goldman Saks je poznata američka investiciona banka sa više od 150 godina istorije, a Softbank je japanska multinacionalna korporacija fokusirana na investiranje u tehnološkom sektoru. Obje kompanije su zvučna investiciona imena koja nose i određeni prestiž.

Sveži kapital biće iskorišten za nastavak rasta kompanije, povećanje proizvodnog kapaciteta i dodatno zapošljavanje, navodi se u saopštenju Rimac Grupe.

Posebni fokus će biti na širenju poslovanja kompanije Rimac Tehnolodži, dela Rimac Grupe koji se bavi proizvodnjom tehnoloških komponenti za druge proizvođače, kao što su baterije za električne automobile, električni pogonski sklopovi, komponente korisničkog interfejsa itd.

“Počašćeni smo podrškom značajnih novih investitora kao što su Softbank vižn fand 2 i Goldman Saks aset menadžment, koji veruju u našu viziju. Zahvalni smo i Poršeu i InvestIndustrialu koji su i dosad igrali važnu ulogu u našem uspjehu, a sada su pojačali svoju podršku novim ulaganjem”, istakao je Mate Rimac.

Ovaj investicioni krug je bio izuzetno uspešan, o čemu dovoljno govori iznos od 500 miliona evra. Navodno je bilo pet puta više interesovanja nego što je Rimac Grupa nameravala da uzme investicija.

Poršeu je ovo četvrti put da investira u Rimčeve kompanije, što je, prema njegovim tvrdnjama, retkost jer se velike kompanije u većini slučajeva razočaraju nakon investiranja u male kompanije. Sudeći prema izjavama, i novi investitori su zadovoljni.

“Svjedočimo brzom rastu potražnje za elektrifikacijom u industriji koja se suočava sa značajnim izazovima u prilagođavanju tehnološkim promjenama. Rimac se brzo etablirao kao vodeći EV tehnološki partner globalnoj automobilskoj industriji u tranziciji prema električnoj budućnosti. Srećni smo što možemo da podržimo Matu i njegov tim u daljem uspehu i podizanju Rimca na novi nivo”, rekao je Džimi Mekdonald, investitor za Softbank. Index.hr

Objava Rimac Grupa dobila investicuju od pola milijarde evra prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -