Tehnologija

SAD uvodi dodatna ograničenja za izvoz čipova u Kinu

VAŠINGTON – Bajdenova administracija planira da sledećeg meseca dodatno ograniči isporuke mikročipova korišćenih za veštačku inteligenciju (AI) i alata za proizvodnju čipova iz Sjedinjenih Američkih Država u Kinu, navelo je nekoliko obaveštenih izvora.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Pixabay

Ministarstvo trgovine SAD namerava da objavi nova pravila u skladu sa restrikcijama koje su spominjane ranije u toku godine u pismima poslatim trima kompanijama — KLA Corp, Lam Research Corp i Applirf Materials Inc, navode anonimni izvori. Plan za nove regulative nije ranije saopštavan, piše Reuters.

Prema pismima koja su tri kompanije javno prihvatile, njima je zabranjen izvoz opreme za proizvodnju čipova za kineske fabrike koje proizvode napredne mikročipove od 14 nanometara, izuzimajući prodavce koji imaju dozvole Ministarstva trgovine SAD.

Pravila će takođe obuhvatiti i restrikcije koje se pominju u pismima poslatim kompanijama Nvidia Corp i Advanced Micro Devices (AMD) prošlog meseca, sa instrukcijama da će, ukoliko ne dobiju dozvole, morati da stopiraju isporuke Kini kada je u pitanju nekoliko vrsta čipova koji se koriste za AI.

Neki od izvora navode da će nova pravila verovatno uključivati dodatne akcije protiv Kine. Ove restrikcije bi mogle biti izmenjene, a pravila objavljena kasnije nego što se očekuje.

Takozvana “pisma obaveštenja” omogućila su Ministarstvu trgovine da zaobiđe duge procese pisanja i donošenja pravila kako bi se ubrzala njihova primena, međutim, ona se odnose samo na kompanije koje su primile pisma.

Proizvođači mikročipova upozoravaju na smanjeni broj porudžbina za izvoz

Preoblikovanje ovih pisama u pravila bi proširilo njihov uticaj, pa bi restrikcije potencijalno obuhvatile i druge američke kompanije koje proizvode sličnu tehnologiju. Pravila bi mogla da se odnose i na kompanije koje se utrkuju sa gigantima Nvidia i AMD u proizvodnji mikročipova za AI.

Jedan od izvora je naveo i da bi pravila mogla da uključe i zahteve za licenciranje kada su u pitanju isporuke proizvoda koji sadrže navedene vrste čipova. Kompanije Dell Technologies, Hawlett Packard Enterprise i Super Micro Computer proizvode servere za baze podataka koji sadrže A100 čip, koji proizvodi Nvidia.

Biznis.rs

Objava SAD uvodi dodatna ograničenja za izvoz čipova u Kinu prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -