Tehnologija

Samsung objasnio – Nismo u problemima, samo mijenjamo planove

Samsung je prije dva dana trebao predstaviti Exynos 2200 flagship čip. No, to se nije desilo, a Samsung se jučer oglasio povodom ovog pitanja.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Exynos 2200 najavljuje se kao jedan od najboljih Samsungovih čipova visoke klase, a Samsung je na izradi ovog čipa radio sa AMD-om, pa će tako čip doći sa AMD RDNA2 GPU-om, koji je i sastavni dio PC-jeva i konzola.

Krajem prošle godine Samsung je najavio da će ovaj čip biti predstavljen 11.01.2022. godine, ali to se nije desilo, a Samsung je sa Twittera povukao objavu kojom je najavio predstavljanje ovog čipa na pomenuti datum. Nakon toga su odmah počele kružiti glasine o problemima unutar Samsunga, a jučer je jedan Samsungov dužnosnik za Business Korea objasnio razlog promjene planova glede predstavljanja ovog čipa.

Naime, ovaj neimenovani dužnosnik naveo je da je sve u redu, te da Samsung nema problema sa proizvodnjom ovog čipa, nego kompanija jednostavno želi uskladiti predstavljanje ovog čipa sa predstavljanjem Samsung Galaxy S22 serije, čiji će modeli na određenim tržištima biti isporučeni sa ovim čipom. Ipak, pitanje je zašto je onda Samsung službeno objavio da će predstaviti čip 11.01.2022. godine, a onda povukao vlastitu objavu. Čini se, ipak, da se radi o problemima iza kulisa, ali očito je da za sada nećemo saznati šta je u pitanju.

On je naveo i to da Samsung očekuje da će novi AMD-ov GPU riješiti probleme koje ima Exynos 2100, te da očekuju impresivne performanse ovog čipa.

Exynos 2200 trebao bi biti osmojezgreni čip koji će stići s jednom Cortex-X2 CPU jezgrom, tri Corterx-A710 jezgre i četiri Cortex-A510 jezgre, a očekuje se da će čip donijeti i poboljšani 5G modem za povezivanje, bolju obradu fotografiju kao i poboljšanu umjetnu inteligenciju.

Kada je riječ o predstavljanju Samsung Galaxy S22 serije, a samim tim i Exynosa 2200, kao potencijalni datum predstavljanja spominje se 08.02.2022. godine, no službene potvrde još nemamo.

Objava Samsung objasnio – Nismo u problemima, samo mijenjamo planove prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -