Tehnologija

Samsung sljedeće godine navodno smanjuje broj kamera na telefonima

Samsung je najveći svjetski proizvođač pametnih telefona, za šta smo potvrdu dobili i jučer, kada je objavljen izvještaj o prodaji telefona u svijetu u drugom kvartalu 2022. godine. Ova južnokorejska kompanija poznata je i po brojim inovacijama u svijetu pametnih telefona. Broj kamera na telefonima u posljednjih nekoliko godina znatno je porastao, pa neki telefoni imaju čak 5-6 kamera. Izgleda da Samsung radi na tome da ubuduće smanji broj kamera.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Samsung svoje telefone srednje klase obično oprema sa tri ili četiri kamere. Dvije su glavna i ultraširoka, a dvije makro i senzor za dubinu. Od sljedeće godine, Samsung bi mogao ukinuti jednu kameru na svojim telefonima srednje klase.

Prema izvještaju The Eleca, Samsung je odlučio ukloniti senzor za dubinu sa svojih mid-range telefona, koji će biti predstavljeni sljedeće godine. U izvještaju se navodi da će Samsung Galaxy A24, Samsung Galaxy A34 i Samsung Galaxy A54 stići sa po tri kamere – glavnom, ultraširokom i makro. U izvještaju se dalje prenose detalji o kamerama ovih telefona.

Tako se navodi da će Samsung Galaxy A24 imati glavni senzor od 50 MP, ultraširoki senzor od 8 MP i makro senzor od 5 MP.

Samsung Galaxy A32 navodno će imati glavni senzor kamere od 48 MP, ultraširoki senzor od 8 MP i makro senzor od 5 MP, dok se prenosi da će Samsung Galaxy A54 imati glavni senzor kamere od 50 MP, ultraširoki senzor od 5 MP (što je teško za povjerovati, jer se očekuje senzor veće rezolucije) i makro senzor od 5 MP.

Navodno je Samsung odlučio izbaciti senzor za dubinu kako bi smanjio troškove, a kompanija ja već počela s uvođenjem OIS podrške na svoje mid-rangere, što je svakako znatno veća stvar od senzor za dubinu.

Objava Samsung sljedeće godine navodno smanjuje broj kamera na telefonima prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -