Tehnologija

Sem Bankman-Frid možda provede decenije u zatvoru

NJUJORK – Bankrotirana berza kriptovaluta FTX tužiće svog osnivača Sema Bankman-Frida i još trojicu bivših rukovodilaca za ukupnu sumu od milijardu dolara.

FOTO: Youtube print screen

FTX je propao u novembru prošle godine, a Bankman-Frid je uhapšen sljedećeg mjeseca na Bahamima zbog navoda da je krao sredstva svojih klijenata. Po izručenju u SAD izjasnio se da nije kriv po optužbama za prevaru, ali i zavjeru radi kršenja zakona o finansiranju kampanje i podmićivanja kineskih vlasti.

Izvršni tim kompanije, na čelu sa njegovim nasljednikom na mjestu direktora, stručnjakom za restrukturisanje Džonom Rejem, pokrenuo je novu tužbu, koja ima za cilj da dokaže pranje novca i nelegalnog sticanja profita kroz niz poklanjanja akcija, otkupa imovine, gotovinskih transfera i drugih transakcija za koje kompanija kaže da bi trebalo da budu poništene prema američkom zakonu o stečaju.

Rej nastoji da povrati imovinu za koju kaže da pripada povjeriocima, uključujući hiljade pojedinačnih klijenata koji su izgubili pristup svojim sredstvima kada je FTX suspendovao rad krajem prošle jeseni. Prema više izvještaja, čini se da nedostaje imovina ulagača u vrijednosti od oko jedne milijarde dolara.

Tužba je usmjerena na Bankman-Frida, kao i na suosnivača i bivšeg direktora za tehnologiju Gerija Vanga, piše The Guardian.

U tužbi se takođe navode kao korisnici navodnih nezakonitih transfera bivši direktor inženjeringa FTX-a Nišad Sing i Kerolajn Elison, bivša izvršna direktorka Alameda Research, trgovačke firme i ključne jedinice FTX koju je pokrenuo Bankman-Frid.

Prošle godine, Elison, Vang i Sing su se izjasnili krivim za optužbe, uključujući prevaru u krivičnim predmetima u vezi sa kolapsom FTX-a, a koji nisu povezani sa novopokrenutom tužbom.

Ukoliko bude osuđen po odvojenim američkim krivičnim optužbama na suđenju koje treba da počne 2. oktobra, Bankman-Frid se suočava sa mogućom kaznom od više decenija zatvora. Agencije

Objava Sem Bankman-Frid možda provede decenije u zatvoru prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.