Tehnologija

Škrbićev zet prodao većinski udio u Dwelt-u

BANJALUKA – Banjalučka IT kompanija “Dwelt” u vlasništvu Stefana Krnete, zeta dekana Medicinskog fakulteta u Banjaluci Ranka Škrbića, postala je dio poljske ASEE grupe koja će preuzeti većinski udio u njenom vlasništvu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Prema sajtu tradingview.com i pisanju Rojtersa, Krneta je prodao udio od 60 odsto “Dwelta” za 10 miliona evra, odnosno nepunih 20 miliona maraka.

Preostalih 40 odsto ostaje u Krnetinom vlasništvu, s tim da novi partner u slučaju prodaje ima prednost kupovine, ali cijena udjela ne može preći preko 20,8 miliona evra.

Ovo je inače jedna od omiljenih IT kompanija javnog sektora, a posebno “Elektroprivrede Republike Srpske” i preduzeća koja posluju u okviru holdinga s kojima su unazad nekoliko godina sklopili poslove vrijedne preko 14,5 miliona marka.

Posljednji u nizu takvih u ugovora je onaj vrijedan 1,1 milion KM dodijeljen polovinom septembra i to za nadogradnju softverske platforme.

“Dweltov“ softver omašio u obračunu duga za struju

Inače, kompanija “Dwelt” je za samo nekoliko godina zaradila preko 24,5 miliona KM od poslova sa raznim javnim institucijama i preduzećima, o čemu je portal CAPITAL pisao više puta.

Škrbićevom zetu dva miliona maraka od „Elektro Bijeljine“

Prema portalu Akta.ba, ova kompanija je ostvarila 7,6 miliona maraka prihoda u 2022. godini, a pobijedila je na 29 tendera od februara 20119. godine.

Krneta unaprijedio svoj softver i od ERS-u uzeo još četiri miliona KM

U saopštenju kompanije ASEE navodi se da će njihovo udruživanje biti prekretnica je u evoluciji pružanja usluga billing-a i finansijskih tehnologija, kako u jugoistočnoj Evropi, tako i u regionu.

Akvizicijom, ASEE jača svoj portfolio u utility sektoru, telekomunikacijama kao i industrijama vezanim za billing.

Stefan i njegov tim dijele istu viziju o tome kako unaprijediti digitalnu transformaciju energetskog sektora u regionu. Njihovo odlično poznavanje najnovijih tehnoloških trendova i razumijevanje utility biznisa rezultiraće u kreiranju raznolikog i naprednog portfolija za billing, smart metering i usluge finansijskih tehnologija u grupi. Pod jednim okriljem, bićemo fokusirani na globalno širenje softverskih rješenja za utility sektor, šireći svoje usluge i klijentelu u različitim industrijama“, rekao je Piotr Jeleński, generalni direktor ASEE grupe.

Krneta je rekao da kao dio ASEE grupe, “Dwelt” proizvodi dobijaju direktan pristup tržištu u 23 zemlje širom svijeta.

Od inicijalne ideje, do ulaska u sastav jedne od najvećih softverskih firmi stigli smo za manje od devet godina. Cilj nam je, da se za narednih pet, zajedno sa našim partnerima, pozicioniramo kao globalno prepoznatu firmu za softver u utility oblasti“, rekao je Krneta.

Inače, ASEE grupa se bavi proizvodnjom i implementacijom vlastitih softverskih rješenja i usluga, uglavnom za finansijski sektor, javnu upravu i telekomunikacije i to u regionu jugoistočne Evrope, Turske, Španije, Portugala, Andore, Kolumbije, Perua, Dominikanske Republike, Slovačke i Češke Republike.

CAPITAL / eKapija

Objava Škrbićev zet prodao većinski udio u Dwelt-u prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -