Tehnologija

Stigao je Android 14 Beta 1

Google je danas objavio prvu beta verziju Androida 14, nakon što je u drugom i trećem mjesecu objavio dva pregleda za programere. To znači da sada možete lako testirati nadolazeću verziju Androida, čak iako niste programer, jednostavnim upisom svog kompatibilnog Pixel uređaja na Android Beta web stranicu.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nadogradnju ćete automatski dobiti i ako ste već prijavljeni u Android 13 QPR Beta program.

Kada je riječ o onome što sa sobom donosi prva beta nadogradnja, promijenjeno je iskustvo navigacije gestama, jer sada na svakoj aplikaciji imate strelicu sa lijeve strane koja znači povratak unazad. Na ovaj način, kako navodi Google, želi se poboljšati razumijevanje i korisnost pokreta unazad. Ona također nadopunjuje pozadinu i temu uređaja.

Pored toga, Android 14 Beta 1 poboljšava i jezičke postavke po aplikacijama, koje su uvedene na Androidu 13. Tako će tastatura znati jezik korisničkog interfejsa aplikacije.

Ranije smo saznali da će Android donijeti bolju privatnost, sigurnost i performanse, a usavršeno je i iskustvo korištenja na tabletima i sklopivim uređajima.

Android 14 donosi i poboljšani stil korisničkog interfejsa u nekim dijelovima, zajedno sa promjenama API-ja na osnovu povratnih informacija sa Developer Preview 1. Tu je i integrisana podrška za omogućavanje aplikacijama da pristupe samo odabranim fotografijama i video zapisima, pristupe svim ili da uopšte ne daju pristup.

Osim toga, Android 14 stići će i i sa optimizacijama Androidovog sistema upravljanja memorijom, poboljšavajući korištenje resursa dok aplikacije rade u pozadini.

Nakon ove beta verzije uslijedit će još jedna sljedećeg mjeseca, prema Google-ovom vremenskom okviru objavljivanja. Očekuje se da će stabilna Android 14 nadogradnja na Google Pixel telefone početi stizati u osmom ili devetom mjesecu.

IZVOR/SOURCE

Objava Stigao je Android 14 Beta 1 prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -