Tehnologija

Sud potvrđuje nezakonite prakse u Google Play trgovini

Tri godine nakon što je Epic Games, tužio Apple i Google zbog sumnje u nezakonite prakse monopoliziranja svojih trgovina, Epic sada ostvaruje pobjedu. Porota u slučaju Epic protiv Googlea je donijela odluku, tvrdeći da je Google pretvorio svoju trgovinu aplikacija u nelegalni monopol.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Nakon samo nekoliko sati razmišljanja, porota je jednoglasno potvrdila da Google ima monopol na tržištu distribucije Android aplikacija i naplate unutar njih. Također su utvrdili da je Google provodio protukonkurentske radnje na tim tržištima i da je Epic pretrpio štetu zbog takvog ponašanja. Porota je zaključila da postoji nelegalna povezanost između Googleove trgovine aplikacija Google Play i usluge naplate Google Play Billing, te da su ugovori o distribuciji, sporazumi Projekta Hug s razvojnim programerima igara i sporazumi s proizvođačima uređaja bili protukonkurentske prirode.

Potpredsjednik Googlea za poslove i javnu politiku, Wilson White, izjavio je da će tvrtka uložiti žalbu na presudu, tvrdeći da su se jasno natjecali s Appleom, App Storeom te drugim trgovinama aplikacija na Android uređajima i igraćim konzolama. Tvrtka Epic Games tvrdi da je današnji sudski zaključak pobjeda za sve programere aplikacija i potrošače, ističući nezakonitost praksi Googleove trgovine aplikacija.

Unatoč pobjedi, trenutno nije jasno što točno Epic Games dobiva, jer će sudac James Donato odrediti mjere. Epic nije tražio novčanu odštetu, već želi slobodu za programere da uvode vlastite trgovine aplikacija i sustave naplate na Androidu. O tome će obje strane raspravljati s sucem Donatom u siječnju. Sudac Donato je već odbio dodatni zahtjev Epica za dodatnom zaštitom od ponovnog uvođenja problema od strane Googlea.

Epic Games tvrdi da bi mogao ostvariti značajne prihode ako ne mora plaćati naknadu Googleu, ali konačna odluka još uvijek nije donesena.

IZVOR/SOURCE

Objava Sud potvrđuje nezakonite prakse u Google Play trgovini prenijeta sa portala Bajtbox.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -