Tehnologija

Telegram vrijedi 124 milijarde dolara

MOSKVA – Ruski preduzetnik Pavel Durov je prije 10 godina svijetu prvi put predstavio aplikaciju Telegram, koja je dočekala svoj jubilej sa 800 miliona aktivnih korisnika.

FOTO: Pixabay

Ovu aplikaciju je u julu na dnevnom nivou u prosjeku koristilo 54.3 miliona ljudi, čime je ona prvi put uspjela da prestigne rusku društvenu mrežu VKontakte, čiji je osnivač takođe Durov, prenosi “Komersant”.

Telegram koristi 81.2 miliona državljana Rusije, koji ga odmila zovu “Tjeljega”, što može da se prevede kao “Taljige”. Na rast broja korisnika ove aplikacije je značajno uticao početak specijalne vojne operacije u Ukrajini, pošto je Telegram u februaru 2022. dnevno koristilo 27.5 miliona korisnika, a već narednog mjeseca 40.6 miliona ljudi.

Telegram je, dakle, nakon dvije i po godine od pokretanja stekao 100 miliona aktivnih korisnika, a na ovu platformu su ljudi često prelazili zbog blokiranog pristupa konkurentskim aplikacijama kao što su Viber ili Instagram.

Nakon što je Twitter u 2021. zabranio pristup bivšem predsjedniku SAD, Donaldu Trampu, broj korisnika Telegrama je za tri dana porastao za 25 miliona ljudi.

Aplikacija je, doduše, u Rusiji bila blokirana od aprila 2018. godine do juna 2020. godine zbog toga što je odbila da Federalnoj službi bezbjednosti (FSB) omogući pristup informacijama koje su šifrovane na njoj.

Uprkos zabranama u Rusiji i nekim drugim zemljama, Telegram je u 2022. godini preuzelo 310 miliona ljudi, čime je zauzeo šesto mjesto po broju preuzimanja aplikacija.

Najveći broj novih preuzimanja Telegrama je u prošloj godini zabilježen u Indiji – 104 miliona, Rusiji – 34.4 miliona, Indoneziji – 27.2 miliona, ali i u SAD – 26.9 miliona. Google je u maju 2015. čak razmatrao kupovinu Telegrama, procjenjujući tada njegovu vrijednost na milijardu dolara.

U 2021., ruska investiciona banka VTB Kapital je procjenila da bi vrijednost Telegrama, čije je sjedište sada u Dubaiju, mogla da dostigne čak 124 milijarde dolara, prenosi “Telegram”.

Bankar.me

Objava Telegram vrijedi 124 milijarde dolara prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.