Tehnologija

Teleskop Webb snimio “Stubove stvaranja”

Jednu od najslavnijih slika moderne astronomije koja izaziva strahopoštovanje, koja otkriva kolosalne tornjeve međuzvjezdanog gasa i prašine zvane Stubovi stvaranja, iznova je prikazao s većom dubinom, jasnoćom i bojom svemirski teleskop James Webb, prenose Nezavisne.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Novi pogled na stubove, koji je prvi put postao poznat kada ga je 1995. snimio prethodni opservatorijum, svemirski teleskop Hubble, NASA je predstavila u srijedu, tri mjeseca nakon što je Webbova inauguralna serija kosmičkih fotografija otkrivena kada je počeo s punim radom.

Zadivljujuće slike pokazuju goleme, strmoglave stubove gustih oblaka gasa i prašine gdje se mlade zvijezde formiraju u području magline Orao, u sazviježđu Zmije, nekih 6500 svjetlosnih godina od Zemlje.

Slika je postala svjetski kulturni fenomen, ukrašena svakodnevnim predmetima, od majica kratkih rukava do šoljica za kafu.

Ponovo pregledani Hubbleovom optikom vidljivog svjetla kako bi se stvorila oštriji, širi kadar 2014. godine, Webb je renderisao stubove u bliskom infracrvenom spektru s još većom prozirnošću, dovodeći mnogo više zvijezda u vidno polje dok otkriva nove konture gasa i oblaka prašine, piše France 24.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -