Tehnologija

Tesla rasprodala tri četvrtine Bitcoina

OSTIN – Kompanija Tesla prodala je tri četvrtine svojih Bitcoina, samo godinu dana nakon što je uložila je 1,5 milijardi dolara u ovu kriptovalutu koju je njen vlasnik Ilon Mask nazvao “dugoročnim potencijalom digitalne valute”.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: EPA

“Od kraja drugog kvartala, konvertovali smo otprilike 75 posto naših Bitcoina u Fiat valutu”, navodi se u izvještaju o zaradi u drugom kvartalu kompanije Tesla. Ta prodaja je dodala 936 miliona dolara u gotovini njenom bilansu stanja.

To predstavlja brzo povlačenje za Teslu i izvršnog direktora Maska, koji je bio veliki pokretač kriptovaluta tokom prošlogodišnjeg perioda, često tvitujući o raznim digitalnim valutama.

Cijena Bitcoina je u posljednja četiri mjeseca izgubila polovinu svoje vrijednosti tokom onoga što je nazvano “kripto zima”.

Za Teslu, tržišna vrijednost njenih Bitcoina dostigla je 2,48 milijardi dolara u prvom kvartalu 2021. i završila godinu na oko dvije milijarde dolara.

Kompanija nije rekla po kojoj cijeni je prodala, ali Bitcoin je drugi kvartal započeo sa blizu 46.000 dolara i završio ispod 19.000 dolara.

“Razlog zbog kojeg smo prodali gomilu naših Bitcoina bio je taj što nismo bili sigurni kada će se blokada uzrokovana virusom korona u Kini ublažiti, pa nam je bilo važno da maksimiziramo svoju gotovinsku poziciju”, rekao je Musk.

Ovo ne treba shvatiti kao neku presudu o Bitcoinu, rekao je on, dodajući da je Tesla otvorena za povećanje svojih kriptovaluta u budućnosti.

Objava Tesla rasprodala tri četvrtine Bitcoina prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -