Tehnologija

Tik-tok u problemu, zabrinut zbog odluke američkog Senata

Tik-tok je na službenim telefonima, ranije ove nedjelje, zabranjen u saveznim državama Sjeverna Dakota i Ajova, Alabama i Juti, a zabranu najavljuju Teksas, Merilend i Južna Dakota, objavio je Rojters, a prenosi Tanjug.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Senat je u avgustu 2020. godine odobrio prijedlog zakon kojim se korišćenje te aplikacija zabranjuje telefonima u vlasništvu vlade.

Pres služba kompanije “Bajtdens”, u čijem je vlasništvu je Tik-tok, izrazila je zabrinutost zbog novih uredbi američke administracije, za koje tvrde da su donijete na osnovu dezinformacija kao i da su spremni da se sastanu sa američkim zakonodavcima kako bi otvoreno razgovarali o poslovanju kompanije.

“Razočarani smo što se toliko država pridružilo odobravanju zakona koji se baziraju na neosnovanim glasinama o Tik-toku koji neće doprinijeti napretku nacionalne bezbjednosti Sjedinjenih Američkih Država”, navodi se u saopštenju.

“Novi zakon je posljednji je potez američkih predstavnika u obračunu sa kineskim kompanijama i zbog straha da bi Peking mogao da koristi njihove aplikacije za špijuniranje građana SAD”, ocjenjuje Rojters.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -