Tehnologija

U Srpskoj za godinu dana registrovano pet kriptomjenjačnica

BANJALUKA – Za manje od godinu dana od kada je usvojen Zakon o pružaocima usluga povezanih sa virtuelnim valutama u Republici Srpskoj dozvolu upis za bavljenje ovom djelatnošću dobilo je pet kriptomjenjačnica.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

FOTO: Agencije

Ovo je prvi znak da posao sa kritpovalutama doživljava svoju prvu ekspanziju u Srpskoj, a u prilog tome ide oporavak kriptotržišta kroz nagli rast vrijednosti digitalnih novčića nakon strmoglavog pada prije godinu dana.

Za sada, kod nas ovim valutama legalno se trguje u kriptomjenjačnicama “Digital Asset Management” i “Adria Technology” iz Banjaluke, u bijeljinskoj “Tesla Trade”, zatim u “Digital Crypto Exchange” iz Gradiške, te u “Crypto Trading Management Servis” iz Istočnog Novog Sarajeva.

Ovih pet firmi ispunile su uslove propisane zakonom i od Komisije za hartije od vrijednosti RS dobile dozvolu za rad sa investitorima i kompanijama u Srpskoj.

Prema informacijama portala CAPITAL, jedan podnosilac je i odbijen što su nam potvrdili u Komisiji.

Komisija je odbacila jedan zahtjev za upis u evidenciju pružalaca usluga povezanih sa vitruelnim valutama kao neuredan, dok odbijenih zahtjeva nije bilo“, rekli su nam u KHOV-u.

Da li je posao sa kriptovalutama danas toliko unosan, a tržište u Srpskoj toliko da ima mjesta za veći broj kriptomjenjačnica, pokazaće vrijeme, ali u prvoj mjenjačnici u BiH kažu da će se oni najjači iskristalisati vremenom u tržišnoj utakmici.

Boris Majstorović, zamjenik direktora banjalučke kripto berze “BCX – Balkan Crypto Exchange” kaže da je zakonska regulativa stvorila podlogu za pravnu sigurnost za firme koje se bave kritpovalutama i investitorima.

Zbog toga je i došlo do ekspanzije kriptomjenjačnica. Poređenja radi, kada je 2007. godine Banjalučka berza doživljavala svoj vrhunac, postojalo je oko 20 brokerskih kuća. Danas ih ima samo pet. Tako je i ovdje. Postoji hiper popularnost kriptovaluta i ponuda tih usluga, ali ako se time hoćemo baviti ozbiljno, potrebno je mnogo više od toga, rada, novca i vremena“, kaže Majstorović za portal CAPITAL.

Majstorović kaže da će se sigurno pojaviti još novih kriptomjenjačnica, ali da će se vremenom i opstati samo najbolji i najozbiljniji u svom poslu.

Mi smo bili prvi prije skoro sedam godina. U kriptosvijetu to vam je kao da postojite pola vijeka. Danas imamo 20.000 korisnika i ogroman promet. Za korisnike i investitore je najbitnije da znaju ko upravlja i gdje se nalazi digitalni novčanik. U našem slučaju, sve je kod nas i mi time upravljamo, a sve je prilagođeno našem tržištu. Za druge ne znam“, kaže Majstorović.

CAPITAL: A. Pisarević

Objava U Srpskoj za godinu dana registrovano pet kriptomjenjačnica prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -