Tehnologija

UIO traži 18 miliona KM za održavanje informacionog sistema

BANJALUKA – Pored 4,5 miliona KM za održavanje video nadzora koji je otkazao nakon isteka garancije, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zatražila je još 18 miliona KM budžetskog novca za održavanje informacionog sistema.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Capital

U prijedlogu odluke koju su pripremili za Savjet ministara BiH naveli su da im je za višegodišnji projekat pod nazivom „Finansiranje usluga održavanja podsistema Informacionog sistema UIO“ od 2022. do 2024. godine“ potrebno 18.010.000 KM.

Za održavanje podstistema u ovoj godini UIO traži 4,46 miliona KM, u idućoj 7,16 miliona i u 2024. godini 6,38 miliona maraka.

„Novac je namijenjen za plaćanje troškova koji će nastati tokom 2022., 2023. i 2024. godine za održavanje Carinskog informacionog podsistema (AW), Poreskog informacionog podsistema, NCTS – Nеw Computerised Transit System – u BiH, licenci sistemskog softvera i održavanje komunikacijske opreme sa podrškom proizvođača, Sistema za upravljanje dokumentima (DMS), Glavne knjige Jedinstvenog računa i informacionog sistema za praćenje ostalih prihoda (ISOP) i obnove podrške za Oracle licence“, navedeno je u prijedlogu odluke .

Podsjećamo, UIO je od Savjeta ministara BiH zatražila i da joj odobri 4,5 miliona KM za održavanje video nadzora na graničnim prelazima.

Riječ je o sistemu koji je uspostavljen 2019. godine, a za koji su banjalučki „Prointer ITSS“ i „Agencija Kamir“ iz Širokog Brijega dobili 2,5 miliona KM.

Međutim, sada je veliki broj kamera je u kvaru, zbog čega je UIO zatražila milionski iznos za njihovo održavanje.

CAPITAL: M. Lj.

Objava UIO traži 18 miliona KM za održavanje informacionog sistema prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -