Tehnologija

Upoznajte prvog čovjeka sa 3D štampanim bioničkim prstima

Koliko je patio zbog svog hendikepa, toliko su ga pogađali i komentari djece, a priznaje i da je odrastao sa nekom vrstom zlostavljanja svojih vršnjaka. Ipak, danas zahvaljujući napretku i razvoju tehnologija ovaj strasni biciklista živi apsolutno normalan život.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Zagriženi biciklista Mo Ali kaže da se dosta mučio godinama, bio je nespretan što je bio rezultat nesreće koja mu je otežala mnoge aspekte života, uključujući i prepuštanje biciklizmu. Sada je, međutim, Mo postao ponosni vlasnik visokotehnološke protetske ruke koja mu je omogućila da povrati ogromnu količinu spretnosti i samopouzdanja poslije toliko godina. Nova tehnološka ruka se zove Heroj Gauntlet i dizajnirana je kao proteza posebno za ljude kojima je amputiran dio šake. Razvila ga je britanska kompanija Open Bioniks i omogućava potpunu kontrolu pokreta, piše UNILAD.

“Volim bicikle, biciklizam i sve što je povezano sa njima. U prošlosti sam koristio biciklističku rukavicu, punio je maramicom i držao oko upravljača kako bih imao bolju kontrolu nad volanom. Sada kada sam dobio protezu, osjećam se da opet imam život u svojim rukama”, rekao je Mo prenosi “Politikin magazin“.

Haber.ba

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -