Tehnologija

Velike tehnološke kompanije nastavljaju berzanski pad

NJUJORK – Rasprodaja akcija velikih tehnoloških kompanija listiranih na američkim berzama po svoj prilici daleko je od kraja, jer se investitori pripremaju za mogućnost da će sledeći izveštaji o zaradi biti gori od očekivanih, što bi moglo da pogura novi pad Nasdaq indeksa za više od 10 odsto. 

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -

Foto: Pixabay

Kako piše Bloomberg, više od dve trećine od ukupno 914 ispitanika u anketi MLIV Pulse smatra da će profit tehnoloških kompanija razočarati tržište do kraja 2022. godine.

IT kompanije, uključujući među njima i Google/Alphabet, su u riziku da oglašivači smanje potrošnju dok se globalna ekonomija bori s ogromnim problemima, dok se servisi za strimovanje poput Netflixa suočavaju sa velikim odlivom pretplatnika koji su osetljivi na cijenu, u trenucima “stezanja kaiša”.

Nasdaq 100 je pao za oko 31 odsto do sada ove godine, brišući bilione dolara tržišne kapitalizacije, pošto investitori ponovo procjenjuju vrijednost mnogih poslovnih modela nakon pandemije. Povećanje kamatnih stopa pogađa akcije i umanjuje vrijednost njihove buduće zarade. Inflacija povećava troškove, dok jači dolar opterećuje profit, a opasnost od recesije raste.

Kompanije koje se bave maloprodajom, kao što je na primjer Amazon, pronalazile su sopstvene odgovore na pandemiju virusa Covid-19 – kao što su ogromna ulaganja u skladišta ili novu radnu snagu. Ali sada im se te investicije vraćaju s kamatom.

Apple je saopštio da će podići cijenu aplikacija preuzetih preko App Storea širom Azije i zemalja koje koriste evro, pošto vrijednost stranih valuta pada u odnosu na dolar. Microsoft je snizio prognozu zbog snage valute još u junu. A u julu je Sony grupacija upozorila investitore na uticaj globalnog ekonomskog usporavanja, posebno u Evropi, i štetne efekte jakog dolara na njene finansijske rezultate.

Bloombergov dolarski indeks, koji prati učinak dolara u odnosu na 10 vodećih globalnih valuta, postavio je novi rekord od kada su te objave objavljene.

Predviđa se da će zarada velikih tehnoloških kompanija zaostajati za učinkom kompanija iz indeksa S&P 500 u trećem i četvrtom kvartalu. Procjenjuje se da će zarada po akciji pasti za 6,6 odsto u odnosu na prethodnu godinu u trećem kvartalu, u poređenju sa povećanjem od 3,2 odsto za zbirnu korpu S&P 500, prema podacima Bloomberg Intelligencea.

S druge strane, tehnološke kompanije koje se fokusiraju na održivu i energetski efikasnu proizvodnju verovatno će imati koristi od energetske krize izazvane ratom u Ukrajini. Nakon što je Rusija ograničila snabdevanje prirodnim gasom susjedima koji su u velikoj mjeri zavisni o tom energentu, cene električne energije su skočile na rekordne nivoe, a vlade se bore protiv potencijalnog ekonomskog kolapsa.

Investitori vide da visoki računi za struju i nedostatak goriva podstiču razvoj “zelenih” rešenja. Čak 63 odsto ispitanika je izjavilo da vjeruje kako će kriza gasa i nafte podstaći razvoj održive energetike. Biznis.rs

Objava Velike tehnološke kompanije nastavljaju berzanski pad prenijeta sa portala Capital.ba – Informacija je capital.

- Tekst se nastavlja nakon oglasa -
- Kraj oglasa -